Ukrán válság – Kárpátalján bújnak ki legtöbben a katoni mozgósítás kötelezettsége alól

Külföld, 2015.01.27

Az ukrán hadsereg vezérkari főnökségének közlése szerint Kárpátalján bújnak ki legtöbben a mozgósítási kötelezettség teljesítése alól, mivel a hadkötelesek jelentős része külföldön dolgozik, de más nyugat-ukrajnai megyékben is gyakori a katonai szolgálat alóli kibúvás.

Oleg Bojko, az ukrán hadsereg vezérkari főnökségének védelmi és mozgósítás-tervezési főosztályvezetője az egy hete kezdődött újabb részleges mozgósítás problémáiról az elnöki hivatalban tartott keddi tanácskozás után a sajtónak elmondta: Kárpátalján van a legnagyobb gond a mozgósítással. Hozzátette: ennek fő oka az, hogy az érintett hadkötelesek jelentős része nem tartózkodik lakóhelyén, mivel vendégmunkásként külföldön dolgozik – adta hírül az Unian hírügynökség.

Bojko azt is közölte, hogy más nyugat-ukrajnai megyékben is gyakori a katonai szolgálat alóli kibúvás, így Ivano-Frankivszk megye két járásában a helyi lakosság akadályozza a hadkiegészítő parancsnokságok munkatársait abban, hogy értesítsék a mozgósítandó személyeket. Elmondása szerint legalább 14 település polgármesterei is támogatják a lakossági megmozdulásokat.

A főosztályvezető kifejtette: a múlt évben a hadkiegészítő parancsnokságok a katonai szolgálat alóli kibúvás miatt háromezer személy ellen kezdeményeztek eljárást az ügyészségi, és közel 50 ezer fő ellen a belügyi szerveknél. A hadkiegészítő parancsnokságok 4,5 ezer személyre szabtak ki adminisztratív büntetést szolgálatmegtagadás miatt – emlékeztetett Bojko.

Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője a napokban azt közölte, hogy a megyében a mozgósítás által érintett személyek 75 százalékát nem tudják elérni, mert külföldön tartózkodik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!