Ukrán vezérkari főnök: a lőszerraktári tűz ellenére van elég muníciója a hadseregnek

Külföld, 2017.03.27

Maradt elég lőszere az ukrán hadseregnek - szögezte le hétfőn Viktor Muzsenko, a fegyveres erők vezérkari főnöke, a Harkiv megyei lőszerraktárban a múlt héten történt katasztrófát kommentálva.

"Az ellenség nem tör meg bennünket sem diverzáns akciókkal, sem különleges műveletekkel. Maradt elég lőszerünk azok számára, akik behatolnak Ukrajna területére" - hangoztatta a katonai vezető Facebook-oldalán közölt bejegyzésében.

A kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Balaklija városánál 368 hektár területen elterülő hatalmas lőszerraktár-komplexumban múlt csütörtökön robbanás történt, amely után hatalmas tűz ütött ki kisebb-nagyobb intenzitású robbanások kíséretében.

A raktárépületekben összesen 138 ezer tonna lőszert, köztük nagy kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tároltak, főként innen látták el a kelet-ukrajnai fronton a Moszkva által támogatott szakadárok ellen harcoló ukrán alakulatokat.

A hatóságok elsődleges feltételezése, hogy diverzáns akciót követtek el, azaz szándékos robbantás történt. Nem zárták ki ugyanakkor azt sem, hogy emberi hanyagság okozta a tragédiát.

A tüzet péntek estére sikerült eloltani a katonai létesítmény területén. A katasztrófavédelmi szolgálat viszont még hétfőn is arról számolt be, hogy raktár területén most is robbannak lövedékek. Egyelőre - nyilván emiatt - még nem hoztak nyilvánosságra adatot arról, hány lövedéket veszítettek a katasztrófa következtében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!