Uljukajev-ügy - Elutasította a moszkvai városi bíróság a volt miniszter fellebbezését

Külföld, 2018.04.12

Helybenhagyta egy moszkvai bíróság csütörtökön az Alekszej Uljukajev volt orosz gazdaságfejlesztési miniszter nyolcévi fegyházbüntetéséről szóló elsőfokú ítéletet, amely ennek nyomán hatályba lépett.

A 62 éves Uljukajevet decemberben azért ítélték el, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy az exminiszter 2 millió dollár csúszópénzt fogadott el annak fejében, hogy hozzájáruljon a Basnyefty olajvállalatnak a Rosznyefty által történő - 2016-ban megvalósult - felvásárlásához. Ő volt az első hivatalban lévő kormánytag, aki ellen bűnvádi eljárás indult a rendszerváltás utáni Oroszországban.

A fellebbviteli bíróság csütörtökön eltörölte az elsőfokú ítéletnek azt a részét, amely nyolc évre eltiltotta Uljukajevet a kormányzati tisztségek betöltésétől. A 130 millió rubeles (jelenlegi árfolyamon mintegy 530 millió forint) pénzbírság ugyanakkor érvényben maradt. A védelem közölte, hogy továbbra is a volt miniszter felmentésére fog törekedni.

Uljukajev szerint az ellene hozott ítélet feltételezésen alapul, ellentmondásos és "a bűnösség vélelmének diadala". Az ügyészség szerint a volt kormányzati tisztségviselő elleni vádak bebizonyosodtak, egyebek között Igor Szecsinnek, a Rosznyefty igazgatótanácsának elnökének vallomása alapján, akitől a vád szerint Uljukajev a megvesztegetési pénzt kapta. Szecsin, akit egyébként Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasaként tartanak számon, az eljárás során csütörtökön először tanúskodott személyesen - zárt ajtók mögött - a bíróságon.

A volt miniszter az elsőfokú tárgyaláson, az utolsó szó jogán az
ellene folytatott eljárást "szörnyű és kegyetlen provokációnak" minősítette. Uljukajev saját bűnét nem abban látta, amit a vád felrótt neki, hanem abban, hogy a pályafutása során túl sok kompromisszumba egyezett bele.

Alekszej Uljukajevet 2016 novemberében vették őrizetbe és fosztották meg hivatalától. A tulajdonában lévő ingatlanokat lefoglalták. Ügyében rekordidő, mindössze fél év alatt zajlott le a nyomozás. A hatóságok által összeállított, 30 kötetnyi nyomozati anyagot kevesebb mint két hónap alatt tanulmányozta át a védelem, az ügyészség pedig három nap alatt hozott döntést arról, hogy nincs akadálya az ügy bíróság elé terjesztésének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!