Uniós biztos: az EU kész a megfeneklett kereskedelmi tárgyalások újrakezdésére Washingtonnal

Külföld, 2018.10.17

Az Európai Unió kész az ipari termékekre vonatkozó kereskedelmi egyezményről tervezett, de megfeneklett tárgyalások lefolytatására az Egyesült Államokkal - közölte Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján szerdán.

Malmström újságírói kérdésre adott válaszában Robert Lighthizer keddi levelére reagált, amelyben az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója kijelentette: az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval (EU) és Japánnal.

"Az EU többször kérte Washingtont az ipari termékekre és vámtarifákra vonatkozó tárgyalások megkezdésére. Az Egyesült Államok idáig nem mutatott nagy érdeklődést ez iránt, de a labda az ő térfelükön pattog" - fogalmazott.

Noha egyelőre még az előkészítő munka is alig kezdődött meg a vámkulcsok kölcsönös mérséklését célzó megállapodás eléréséért, a sor most Amerikán van. Az EU kész a tárgyalásokra - tette hozzá.

Malmström korábbi tájékoztatása szerint november végén találkozik Robert Lighthizerrel, akivel megvizsgálják, hogy megköthető-e a megállapodás a szabályozási ügyekben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke júliusban állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel, hogy egyeztetéseket kezdenek az ipari termékek vámmentességéről, és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából. Szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Donald Trump elnökválasztási kampánya óta élesen kikelt az Egyesült Államok kulcsfontosságú partnereivel szemben fennálló kereskedelmi deficit ellen. Elnökként pedig vámmal sújtotta a szövetségesektől származó acél- és alumíniumimportot, és átfogó kereskedelmi háborúba bocsátkozott Kínával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!