Uniós külügyminiszterek: a levegőszennyezés csökkentése nagyobb koordinációt követel

Külföld, 2018.04.10

Az Európai Unió (EU) környezetvédelmi miniszterei szófiai tanácskozásukon kijelentették, hogy a levegőszennyezés számos ágazatban folytatott gazdasági tevékenység következménye, ezért annak csökkentése is megköveteli az ágazatok és a kormányzati szintek közötti koordinációt - közölte a Földművelésügyi Minisztérium kedden.

A tájékoztatás szerint, mivel Európában számos esetben a helyi és regionális hatóságok a felelősek a levegőminőségi előírásoknak megfelelő intézkedések meghozataláért, a környezetvédelmi tárcavezetők hangsúlyozták: a nemzeti és az uniós politikáknak támogatniuk kell az illetékeseket erőfeszítéseikben. Jó kormányzásra és szilárd tudományos alapra van szükség a közszféra és a vállalkozások, a helyi közösségek és az egyének költségei közötti egyensúly megteremtéséhez.

A tagállamok többsége szembesül azzal, hogy egyebek mellett a szálló pornál, ahol a legjelentősebb kibocsátó forrás a lakossági szilárd tüzelés, a szociális-gazdasági körülményeknek komoly szerepük van a szennyezésben. Az uniós, úgynevezett öko-dizájn irányelv hamarosan EU-szerte alkalmazandó követelményeket ad a szilárd tüzelésű berendezésekre, azonban gyenge fizetőképesség mellett nehézkes a gyors alkalmazásuk, hiszen a megfelelő tüzelőanyag használata nagyban függ a háztartások anyagi erőforrásaitól - emelték ki.

Rácz András helyettes államtitkár, a magyar delegáció vezetője elmondta, hogy az építési-bontási hulladékok, mint például a kezelt fa, vagy a műanyag nyílászárók lakossági égetésének megszüntetése érdekében a keletkezésüktől az ártalmatlanításukig betartandó szabályokat várhatóan rendeletben rögzíti a magyar kormány. Az előírások betartásával a képződő építési és bontási anyagok felhasználása szabályozott körülmények között valósulhat majd meg, így teljesen megszűnhet illegális égetésük.

Arra emlékeztetett, hogy 2011-ben útjára indult a Fűts okosan! kampány, amely a légszennyezés környezeti és egészségi hatásainak bemutatásán túl az egyén szerepére, a felelősségvállalás fontosságára is felhívja a figyelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!