Uniós vezetők: a legfőbb prioritás a mindenki számára kedvező egyezség a költségvetésről

Külföld, 2020.07.29

Az Európai Unió számára a legfőbb prioritás a mindenki számára kedvező megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási csomagról - hangoztatta szerdán kiadott közös nyilatkozatában Ursula von der Leyen az Európai Bizottság, valamint David Sassoli, az uniós parlament elnöke, illetve Angela Merkel kancellár az Európai Tanács német elnökségét képviselve.

A három vezető politikus videokonferencián tárgyalt a hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatását ellensúlyozó 750 milliárd eurós helyreállítási csomagról, hogy előkészítsék az intézményközi tárgyalásokat.

A vezetők megállapodtak a munkamódszerekben és a menetrendben annak érdekében, hogy a helyreállítási csomag már jövő év január elsejétől rendelkezésre álljon az Európai Unió tagállamai számára.

A politikusok abban is megegyeztek, hogy az Európai Parlament a "lehető leggyorsabban" szavaz a saját források rendszeréről szóló határozatról. Miután a határozatot a tanács hivatalosan elfogadta, a tagállamoknak ezt alkotmányos eljárásaiknak megfelelően törvénybe kell iktatniuk. A többéves pénzügyi keretben szereplő ágazati programokról folytatott tárgyalásokat szintén az év vége előtt be kell fejezni.

A hatékony koordináció biztosítása és a gyors előrehaladás megkönnyítése érdekében von der Leyen javaslata szerint szeptember közepétől kezdve rendszeresen tartanak majd a vezetők ilyen formátumú tanácskozást.

Sassoli szerdai Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy a parlament nem áll el szándékaitól, és "nem csökkenti ambícióit". "Testületünk céljai világosok, az állampolgáraink érdekében dolgozunk" - írta.

Az Európai Parlament múlt csütörtökön nagy többséggel megszavazott határozatban utasította el a tagállami vezetők közötti politikai megállapodást. A parlament hozzájárulásához módosításokra van szükség a költségvetés bizonyos területeken történő csökkentésével, illetve a jogállamiság-mechanizmus megerősítésével kapcsolatban. Az unió jogalkotó testülete szerint a megállapodásnak biztosítania kell a helyreállítási csomag demokratikus ellenőrzését, valamint az uniónak kötelezettséget kell vállalnia az új költségvetési bevételi források bevezetése mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!