Uniós munkavállalás - Németországban csökkenthetik az uniós bevándorlók máshol élő gyermekei után fizetett családi pótlékot

Külföld, 2017.02.10

Németországban csökkenthetik az uniós társállamokból érkező munkavállalók gyermekei után járó családi pótlékot, ha nem Németországban élnek.

Pénteki német sajtójelentések szerint elkészült a külföldi jogosultaknak járó családi pótlék szabályait módosító törvényjavaslat koncepciója, amely szerint bevezetik az úgynevezett indexálást, vagyis az uniós társállamokból érkezett munkavállalók nem Németországban tartózkodó gyermekei után fizetett családi pótlék összegét hozzáigazítják annak az országnak a létfenntartási költségeihez, amelyben a gyermek nevelkedik.

A kereszténydemokrata (CDU) vezetésű pénzügyminisztérium régóta kardoskodik az indexálás mellett, a családi pótlékkal kapcsolatos visszaélések csökkenését remélve a megoldástól, de a szociáldemokrata (SPD) vezetésű gazdasági minisztérium sokáig ellenállt. Végül tavaly év végén jutottak megállapodásra, most pedig elkészült a jogszabálytervezetet megalapozó koncepció. Azonban a szabályozás átalakításához az Európai Bizottság hozzájárulása is szükséges.

Az indexálás a juttatás nagymértékű csökkentését jelentené, például egy lengyel család esetében a Németországban dolgozó szülők Lengyelországban nevelt gyermeke után a német állam által eddigi folyósított havi 192 eurós (60 ezer forint) családi pótlék helyett ennek a fele, 96 euró járna - idézték hírportálok a pénzügyi tárca számításait, amelyek alapján az államháztartás évi 159 millió eurót takaríthat meg.

A minisztérium legutóbbi, tavaly novemberi adatai szerint mintegy 185 ezer olyan nem német állampolgárságú gyerek után fizetettek családi pótlékot, aki nem Németországban lakott.

A családi pótlék indexálásának ötlete a Nagy-Britannia és az EU viszonyának újrarendezéséről kidolgozott tavaly februári EU-s megállapodásból származik. A megállapodás nem lépett életbe, mert a brit választók végül hazájuk uniós tagságának megszüntetése (Brexit) mellett döntöttek a tavaly júniusi népszavazáson.

A családi pótlék Németországban 18 éves korig jár, vagy legfeljebb 25 éves korig, ha a gyerek tovább tanul. A családi pótlék összege az első és a második gyerek után havi 192 euró, a harmadik gyerek után 198 euró, a negyedik és az összes többi gyerek után 223 euró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!