Uniós szóvivő: az EU zéró toleranciát hirdet saját intézményeiben az elfogadhatatlan cselekedetekkel szemben

Külföld, 2017.11.16

Az Európai Unió zéró toleranciát hirdet mindenfajta elfogadhatatlan viselkedéssel és cselekedettel szemben az uniós intézmények soraiban is - jelentette ki Maja Kocijancic, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben sajtótájékoztató keretében csütörtökön.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva közölte a tisztességes magatartásra vonatkozó a szabályozás és annak betartása érvényes az unió minden intézményének minden alkalmazottjára nézve, akik felelősek és elszámoltathatóak minden tevékenységükért.

Az EULEX-et érintő vádak kivizsgálása elkezdődött egy független bíró vezetésével. A bíró a 2016-ban elfogadott közös uniós magatartási kódex rendelkezései szerint lépéséket tesz, amennyiben azt szükségesnek találja - közölte a szóvivő.

Aláhúzta a fegyelmi tanács és a független bíró által vezetett ügyeket az unió a lehető legszigorúbban kezeli és követi figyelemmel. Az EULEX-et érintő jelentések ügyét az uniós bizottság nem véleményezi mindaddig, ameddig a vizsgálat folyamatban van - tette hozzá.

Csütörtökön lemondott az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírói testületét vezető Malcolm Simmons, mert - mint mondta - az EULEX soraiban több korrupciós ügyre is fény derült.

Sajtóértesülések szerint Simmons az utóbbi hetekben több korrupciós ügyet is jelentett, amely a misszión belül történt és további vádakat is megfogalmazott az EULEX-szel kapcsolatban. Például arra is utalt, hogy a testület megbízatása kifejezetten politikai jellegű. Mint mondta: a bírókra folyamatos politikai nyomás nehezedett. A brit bíró szerint a politika azt várja az EULEX-től, hogy olyan ellenzéki politikusokat lehetetlenítsen el, mint például Fatmir Limaj, a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) nevű párt vezetője, aki korábban a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik parancsnoka volt.

Az EULEX-et 2008-ban, Koszovó függetlenségének kikiáltása után néhány hónappal hozták létre, Malcolm Simmons azóta látott el bírói feladatokat a koszovói misszióban, 2014 óta pedig a bírói testület elnöke volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!