Unokatestvére szerint katasztrofális az orosz börtönben éhségsztrájkoló ukrán rendező állapota

Külföld, 2018.08.08

Unokatestvére, Natalja Kaplan szerint "katasztrofális" az állapota Oleh Szencov krími ukrán rendezőnek, akit Oroszországban terrorizmus címén ítéltek el, és aki több mint 80 napja folytat már éhségsztrájkot börtönében - közölte online kiadásában szerdán a Kommerszant című orosz napilap.

Kaplan szerdai Facebook-bejegyzése szerint Szencov a hozzá a jogi képviselőjén keresztül eljuttatott levelében azt írta, hogy "közel már a vég". Érdeklődött, hogy érdekel-e még valakit az éhségsztrájkja, mert semmilyen levél nem jut el hozzá.

A hozzátartozó az állította, az elítélt elutasította, hogy a börtönből a labitnangi polgári kórházba szállítsák át, mert biztos benne, hogy azt nem élné túl. Szencov arra panaszkodott, hogy az intenzív osztályon korábban többet bántották, mint a börtönkórházban.

Hasonlóképpen az elítélt állapotának romlásáról számolt be Dmitro Dinze ügyvéd, aki szerint ügyfelénél vérszegénység lépett fel és a pulzusa 40-re lassult le. A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet büntetés-végrehajtási parancsnoksága ugyanakkor azt állítja, hogy a 42 éves Szencov állapota kielégítő.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság, azzal az indokkal, hogy "terrorcsoportot" hozott létre az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten.

Ennek tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország helyi szervezetének irodáját. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a csoport tagjai arra készültek, hogy 2015. május 9-én, a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján bombát robbantsanak a szimferopoli örök lángnál és Lenin-szobornál.

Szencov nem ismerte el bűnösségét. A rendező mellett számos nemzetközi hírű filmes kollégája kiállt, támogatására Európában több akciót is szerveztek.

Oleh Szencov május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkba azzal a követeléssel, hogy bocsássanak szabadon 64, Oroszországban őrzött ukrán "politikai" foglyot. Önmagának nem kért kegyelmet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt közölte, hogy ha Szencov elnöki kegyelemben kíván részesülni, akkor azt személyesen kell kérelmeznie. Az elítélt erre nem hajlandó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!