Vádat emelt az ügyészség a horvát gazdasági kamara volt vezetője ellen

Külföld, 2015.07.01

Bűnszövetkezetben elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés címén vádat emelt a horvát főügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) Nadan Vidosevic, a horvát gazdasági kamara (HGK) volt vezetője és nyolc társa ellen - közölte a horvát sajtó szerdán.

A Nova TV közölte: az USKOK 39 millió kuna (több mint 1,5 milliárd forint) értékű vagyonelkobzást indítványozott a volt üzletember ellen, valamint a tulajdonában lévő műtárgyak egy részének lefoglalását is kérte.

Vidosevic hosszú éveken keresztül volt a gazdasági kamara vezetője. Az ügyészség most azzal vádolja, hogy 2008-2011 között mintegy 36 millió kunával rövidítette meg a HGK-t, főként marketing- és reklámszolgáltatásokról kiállított fiktív számlák segítségével.

A pénzt - több mint 29 millió kunát - egy Csehországban bejegyzett és horvát tulajdonossal rendelkező fantomcég, a Remorker számlájára utalták át, amiről az ügy a nevét is kapta. Az ügyészség a pénzmosással foglalkozó, erre a célra alapított vállalkozásokkal kapcsolatban álló két férfi ellen is vádat emelt.

Nanad Vidosevicet még 2013 októberében vette őrizetbe a horvát rendőrség, és egészen 2014 áprilisáig előzetes letartóztatásban volt.

Drazen Delac, Vidosevic ügyvédje a sajtónak elmondta: logikusnak tartja, hogy az ügyben, amelyet hosszú és kiterjedt nyomozás kísért, végül vádemelésre került sor. Hozzátette, hogy a hivatal több vádpontot is ejtett a vizsgálatok során, ezért még nem tudja pontosan, ügyfelét mivel gyanúsítják. Az ügyvéd kijelentette: Vidosevic nem érzi magát bűnösnek, és erre fogják a védelmet is alapozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!