Vádat emeltek a török elnök biztonsági kíséretének tagjai ellen Washingtonban

Külföld, 2017.06.15

Washingtonban vádat emeltek csütörtökön a török elnök biztonsági kíséretének tagjai ellen, mert a múlt hónapban Recep Tayyip Erdogan elnök ellen fellépő békés tüntetőkre támadtak a washingtoni török nagykövetség előtt.

Több mint egy tucat török biztonsági őr és rendőr ellen emeltek vádat és adtak ki letartóztatási parancsot. Az intézkedést Muriel Bowser washingtoni polgármester jelentette be a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. Közölte: valamennyiük ellen az a vád, hogy az amerikai rendőrök jelenlétét figyelmen kívül hagyva békés tüntetőkre támadtak a washingtoni török nagykövet rezidenciája előtt.

Rex Tillerson külügyminiszter közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: a vádemelés egyértelmű üzenet arról, hogy "az Egyesült Államok nem tűri el, hogy megfélemlítéssel és erőszakkal elfojtsák a szólásszabadságot és a jogos politikai önkifejezést". Az amerikai külügyminisztérium egyúttal jelezte: a per lezárulta után fenntartja magának a jogot, hogy eldöntse, tesz-e további lépéseket az ügyben. A török külügyminisztérium válaszul szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy "az amerikai hatóságok döntése nélkülöz minden jogi alapot" és a török nagykövet rezidenciája előtti incidensre nem került volna sor, ha "a helyi biztonsági és rendőri erők nem vallottak volna kudarcot a szükséges intézkedések meghozatalával". Török állampolgárokat nem lehet felelősségre vonni a történtekért - hangsúlyozta a török külügyi közlemény. Erdogan török államfő a CNN hírtelevízió török adásában reagált, s kifejtette: politikai úton vesz elégtételt a letartóztatási parancsokért.

Az incidens május 16-án történt, amikor Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Házban folytatott tárgyalásai után Erdogan államfő a török nagykövet washingtoni rezidenciájára látogatott. A rezidencia előtt tüntetők várták, és az elnök és a nagykövetség biztonsági szolgálatának tagjai összecsaptak a protestálókkal. Kilenc tüntető megsebesült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!