Valószínűleg már nem vemhes az edinburghi állatkert óriáspandája

Külföld, 2014.09.02

A jelek szerint már nem vemhes az edinburghi állatkert óriáspandája, ugyanakkor a szakemberek azt mondják, még mindig van rá egy kis esély, hogy a Tien Tien nevű nőstény élő kölyöknek ad életet az idén.

Az állatkert gondozói szerint az óriáspandának már világra kellett volna hoznia kicsinyét és a múlt heti hormontesztek eredményei is azt sugallták, hogy "valami nincs rendben". Tien Tien mesterséges megtermékenyítés segítségével esett teherbe idén áprilisban.

Iain Valentine, a Skót Királyi Zoológiai Társaság óriáspanda igazgatója szerint az állaton még mindig látni a vemhesség néhány jelét, ám a vizeletvizsgálat eredményei az ellenkezőjét mutatják. A szakember ugyanakkor hozzátette: "Még mindig van rá esély, hogy az óriáspanda élő kölyköt hoz világra, mivel a progeszteronszintje egyelőre nem állt vissza a normálisra". Valentine hangsúlyozta, nem merült föl, hogy álterhességről lenne szó Tien Tien esetében.

Az edinburghi állatkertet működtető zoológiai társaság tovább folytatja a nőstény megfigyelését és várhatóan a hét vége felé tud majd újabb információkkal szolgálni az állapotáról - adta hírül a BBC News.

Mindeközben az edinburghi OneKind állatvédő szervezet arra szólította fel az állatkertet, hogy hagyjon fel az óriáspandák mesterséges megtermékenyítésével. "Sajnálattal értesültünk róla, hogy ez a vemhesség sikertelen volt. De úgy véljük, itt az ideje, hogy békén hagyják ezeket az állatokat" - fogalmazott Libby Anderson, a szervezet munkatársa.

A 11 éves Tien Tien és a vele egykorú Jang Kuang 2011 decemberében érkezett az állatkertbe Kínából és jelenleg ők alkotják Nagy-Britannia "pandaállományát". A két ország közötti kölcsönadási megállapodás értelmében az Edinburghben születő pandakölyköket kétéves korukban haza kell küldeni Kínába.

Tien Tien már tavaly is teherbe esett, ám a magzatot nem hordta ki. Az óriáspandákat rendkívül nehéz tenyészetni. Az állatok viselkedéséből és hormonszintjéből a gyakori álterhességek miatt nehéz megmondani, hogy valóban vemhesek-e. Ráadásul az óriáspandák magzatai csak a vemhesség utolsó heteiben kezdenek el fejlődni.

(http://www.bbc.com/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-29010835)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!