Varsó szerint a NATO hasznosíthatja Ukrajna hibridháborús tapasztalatait

Külföld, 2017.10.26

A NATO hasznosíthatja azt a tapasztalatot, amelyre Ukrajna a krími válság idején az orosz hibrid hadviseléssel szembesülve tett szert - jelentette ki Pawel Soloch, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal elnöke csütörtökön Varsóban, a hibrid fenyegetések kiküszöbölésével foglalkozó nemzetközi szakértői konferencia megnyitóján.

A konferenciával indítják útjára a témával foglalkozó NATO-Ukrajna platform munkáját. E fórum létrehozásáról a 2016-os varsói NATO-csúcstalálkozón született döntés, és hivatalosan idén júliusban jött létre Kijevben.

A Belweder államfői palotában rendezett konferenciát Soloch mellett a NATO-t képviselő James Appathurai és Olekszandr Litvinenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) helyettes titkára nyitotta meg.

Pawel Soloch hangsúlyozta, hogy a NATO és az Európai Unió tagállamait is érik hibrid fenyegetések, "a szólásszabadság és a szabad tapasztalatcsere pedig olyan értékek, amelyeket ezek ellenségei éppenséggel kihasználnak". Szerinte ahhoz, hogy a NATO tagállamai hasznosíthassák Ukrajna tapasztalatát, ki kell például dolgozni a hibrid fenyegetéseket körülíró közös nyelvezetet.

Hibrid háború alatt a szakértők általában a diplomácia, a hírszerzés, a fegyveres erő és a gazdaság ötvözésével folytatott hadviselést értenek. Olekszandr Litvinenko szerint ennek technikái már az ókori Görögországban ismertek voltak, s Oroszország már a 17. és a 18. században is folyamodott ilyen eszközökhöz, támogatva a szomszédos országokban egyes politikai tömörüléseket. A jelenkori hibrid háborúk fő jellemzőjének Litvinenko az informatikai eszközök bevetését nevezte.

James Appathurai megállapította: Ukrajna a közelmúltban a hibrid műveletek kísérleti terepévé vált, s az észak-atlanti szövetség érdekeit nemcsak a tagállamok, hanem Ukrajna stabilitása is szolgálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!