Védelmi együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá Törökország, Franciaország és Olaszország

Külföld, 2017.11.08

Védelmi együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írtak alá szerdán Brüsszelben Törökország, Franciaország és Olaszország illetékes tárcavezetői a NATO-tagországok védelmi minisztereinek értekezletén - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Nurettin Canikli török, Florence Parly francia és Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter első lépésként arról állapodott meg, hogy a francia-olasz EUROSAM konzorcium és különböző török vállalatok elemeznek egy a ballisztikus rakétaelhárító SAMP-T rendszerre alapuló légvédelmi rendszert, valamint a három ország elkezdi a közös szükségletek meghatározását.

A felek egyúttal abban is egyetértettek, hogy támogatják a katonai elektronikus rendszerek, a szoftver- és a szimulációs rendszerek, a kommunikációs eszközök, továbbá a légi és rakétavédelmi rendszerek közös gyártására irányuló együttműködést, illetve megerősítik és fejlesztik kapcsolataikat a védelmi ipar területén.

A mostani szándéknyilatkozattal párhuzamosan ugyanakkor Törökország és a nem NATO-tag Oroszország szeptember közepén aláírta az Sz-400-as (Triumf) típusú orosz légvédelmi rakéták megvásárlásáról szóló szerződést, valamint Ankara már ki is fizette az előleget.

Recep Tayyip Erdogan török államfő akkor a NATO-szövetségesekhez címezve szavait kijelentette: Törökország maga rendelkezik arról, milyen módon szavatolja saját biztonságát.

Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter az Aksam török napilapnak adott október eleji interjújában azt mondta, hogy a NATO jelenleg nem tudja garantálni minden szövetségese számára a teljes légtér biztonságát. A tagállamoknak joguk van hozzá, hogy maguk védjék meg azt - mutatott rá. Hozzátette: Ankara azt akarta, hogy a NATO-val szövetséges országok részéről találjon erre lehetőséget, de ez az egyeztetések dacára nem történt meg. Ha ellenzik, hogy Moszkvától vásároljunk légvédelmi rendszereket, akkor "ők adjanak" - fogalmazott Cavusoglu.

Erdogan október közepén újságíróknak nyilatkozva jelezte: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a fejlesztés alatt álló Sz-500-asokról is tárgyalnak majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!