Venezuelai válság - Újabb amerikai szankciók

Külföld, 2017.08.09

Az Egyesült Államok újabb nyolc venezuelai tisztségviselő ellen hozott büntetőintézkedéseket az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében vállalt szerepük miatt.

A szankciókkal sújtott nyolc személy között van Adán Chávez, a néhai Hugo Chávez elnök testvére is, aki egyetemi tanár és a jelenlegi caracasi kormány egyik minisztere.

A szankciókról szóló döntést - mint valamennyi ilyen jellegű intézkedést - az amerikai pénzügyminisztérium adta ki. A Steve Mnuchin miniszter aláírásával közzétett közlemény leszögezi: a szankciókkal sújtott személyek részt vettek az alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozásában, vagy támogatták azt. "Az alkotmányozó nemzetgyűlést, amely a venezuelai alkotmányt újraírni és a venezuelai állami intézményeket feloszlatni tervezi, nem demokratikus folyamat révén, hanem Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának felbujtására, a venezuelai nép akarata ellenére hozták létre" - fogalmaz a tárca közleménye. A kommüniké "törvénytelennek" nevezi a testületet.

A szankciók értelmében az amerikai kormányzat befagyasztja az érintettek esetleges amerikai javait és vagyontárgyait, megtiltja beutazásukat az Egyesült Államokba, és megtiltja, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatot tartsanak velük.

Washington a múlt héten Nicolás Maduro elnök, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott szankciókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!