Virágot vittek a moszkvaiak a Nyemcov-gyilkosság helyszínére az ötödik évfordulón

Külföld, 2020.02.27

Virágokkal emlékezett számos moszkvai lakos csütörtökön az öt évvel ezelőtt meggyilkolt orosz ellenzéki vezetőre, Borisz Nyemcovra a bűncselekmény helyszínén, a Kreml tőszomszédságában lévő Bolsoj Moszkvoreckij hídon (Nagy Moszkva-folyó hídon).

A Nyizsnyij Novgorod-i képviselő-testület csütörtöki ülésén egyperces néma tiszteletadással emlékezett meg Nyemcovról, aki 1991 és 1997 között a régió vezetője volt. A gesztust a jelenlegi kormányzó, Gleb Nyikityin kezdeményezte, aki szerint a néhai politikusnak köszönhető, hogy a korábban a perifériára szorult Volga-parti város a reformok központjává vált.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal közölte, hogy a Kreml semmilyen kezdeményezéssel nem készül a politikus emlékének megörökítésére. Mint mondta, a prágai városvezetésnek szuverén joga Nyemcovról elnevezni azt a teret, ahol az orosz nagykövetség áll, ugyanakkor arra kérte a cseh főváros hatóságait, hogy tartsák tiszteletben azoknak a szovjet katonáknak az emlékét, akik a nácizmus alól felszabadították Kelet-Európát.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus több szövetségesével együtt szombatra emlékmenetet szervez Moszkvába az évforduló alkalmából. Szentpétervári vezetés csütörtökön - két elutasítást követően - engedélyezte, hogy az "északi főváros" központjában is hasonló rendezvényt lehessen.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának egyik leghangosabb bírálójaként ismert Borisz Nyemcovot, aki a kilencvenes években a miniszterelnök-helyettesi tisztségig emelkedett, 2015. február 27-én lőtték agyon Moszkva központjában, a Kreml falától egy kőhajításnyira. A gyilkosság öt állítólagos csecsen elkövetőjét, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság. Nyemcov családja mindmáig kifogásolja, hogy a szerinte egyértelműen politikai indíttatású gyilkosság hátterét nem sikerült tisztázni.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) múlt héten arra kérte az orosz külügyminisztériumot, tegye lehetővé, hogy betekintést nyerhessen a nyomozati anyagokba, a térfigyelő kamerák felvételeibe, és kikérdezhesse az ügy szemtanúit. Ezt a tárca az ellenzéki Novaja Gazeta című lap értesülése szerint arra hivatkozva utasított el, hogy a szóban forgó információk államtitkot tartalmazhatnak.

Peszkov ezzel kapcsolatban múlt héten kijelentette, hogy a Nyemcov-gyilkosság kivizsgálása az orosz törvények alapján folyik, és Oroszország területén nem folytatható nemzetközi nyomozás. Egy, az Interfax hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó illetékes forrás egyébként azt állította, hogy Moszkva mindaddig nem zárja le a nyomozást, amíg az ügyet nem sikerül teljesen feltárni.

Csütörtökön egyébként az Egyesült Államok és az Európai Unió is sürgette Moszkvától a Nyemcov-gyilkosság teljes körű felderítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!