Visszakerült az ügyészséghez az egyik korrupciós akta, amelyben Markó Attila is érintett

Külföld, 2017.03.08

A román legfelsőbb bíróság visszaküldte a korrupcióellenes ügyészségnek azt az aktát, amelyben a vádhatóság vádat emelt több, korábban magas rangú romániai politikus, köztük Markó Attila egykori államtitkár ellen.

A bíróság arra hivatkozva küldte vissza a vádhatóságnak a dossziét, hogy a vádemelés szabálytalanul történt. Az ügyben az országos restitúciós bizottság volt tagjait - köztük Markó Attilát - vádolták meg azzal, hogy magas kárpótlásról döntöttek törvénytelenül egy üzletember számára.

Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke szerdán úgy kommentálta a történteket, hogy karaktergyilkosság történik Romániában a korrupcióellenes harc leple alatt, amit bizonyít a legfelsőbb bíróság döntése is. Hozzátette: Markó Attilát az elmúlt évben jogtalanul vádolták, hiszen az ügyészség által összeállított akta "nem meríti ki a vádemeléshez szükséges jogi érvelés minimális elvárásait".

Márton Árpád, az RMDSZ parlamenti képviselője szerint a szövetség nem vonja kétségbe a korrupcióellenes harc létjogosultságát és szükségességét Romániában, de nem szabad, hogy a felületesség, a fölösleges meghurcoltatások részét képezzék ennek a folyamatnak.

Az ügyben vádat emeltek többek között Ioan Oltean volt parlamenti képviselő ellen, aki az azóta a román liberális pártba beolvadt egykori Demokrata Liberális Párt (PDL) egyik meghatározó tagja volt.

Az ügyészek szerint a restitúciós hatóság által megbízott szakértő a valós piaci értékéhez képest nagyságrendekkel túlértékelt egy telket, a restitúciós bizottság tagjai pedig ezt a jelentést elfogadva döntöttek a kárpótlás megítéléséről, aminek nyomán az ügyészek szerint 100 millió lej (6,8 milliárd forint) kárt okoztak a román államnak.

Markó Attilát - aki az RMDSZ parlamenti képviselője is volt - 2014-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az egyik illetékes restitúciós testület tagjaként a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének a visszaszolgáltatásáról döntött az Erdélyi Református Egyházkerület javára. A bírósági döntés nyomán az ingatlan visszakerült a helyi önkormányzat tulajdonába, amit a romániai magyar pártok és egyházak egyöntetűen veszélyes precedensnek neveztek, hiszen egy újraállamosítási folyamatot indíthat el.

Az RMDSZ volt képviselőjének a letartóztatását kétszer is kérte az ügyészség a parlamenttől, de másodszor már okafogyottá vált a kérelemről való döntés, mert időközben áttelepedett Magyarországra. A mostani ügyben is már a távollétében emeltek ellene vádat, tavaly.

Az egyik hasonló restitúciós ügyben, amelyben szintén kérték a letartóztatását, az ügyészség később ejtette az ellene megfogalmazott vádat, mert Markó Attila részt sem vett a bizottság azon ülésén, amelyen az ügyészség szerint szintén vitatott kárpótlásról döntöttek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!