Visszavonta a Wembley Stadionra tett vételi ajánlatát a Fulham tulajdonosa

Külföld, 2018.10.17

Visszavonta szerdán a világhírű londoni Wembley Stadionra tett vételi ajánlatát Shahid Khan amerikai milliárdos, a londoni Fulham labdarúgó klub és az amerikaifutball-ligában (NFL) játszó Jacksonville Jaguars tulajdonosa, mivel megítélése szerint jelenleg nem elégséges az ügylet támogatottsága.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) áprilisban jelentette be, hogy vételi ajánlatot kapott a 92 ezer személyes észak-londoni stadionra, amely a legnagyobb sportlétesítmény Nagy-Britanniában.

A hivatalos tavaszi bejelentésben nem esett szó az ajánlat értékéről, de egybehangzó és nem cáfolt londoni médiaértesülések szerint Khan 600 millió fontot (220 milliárd forint) ajánlott készpénzes ügylet keretében.

Az FA vezérigazgatója, Martin Glenn azonban szerda délutáni közleményében tudatta, hogy Khan visszavonta az ajánlatot, mivel úgy tartja, hogy az ügylet a jelenleginél erősebb támogatás híján a vártnál nagyobb mértékben megosztaná a sportágat.

Glenn szerint Shahid Khan ajánlata nagyon hiteles volt, és a szövetség igen komolyan foglalkozott is vele. A FA azonban tiszteletben tartja Khan döntését, amelynek alapján a Wembley a szövetség tulajdonában és igazgatása alatt működik tovább - áll Glenn közleményében.

Khan szerda délutáni közleményében ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben ismét ajánlatot tesz a stadion megvásárlására.

A milliárdos kommünikéje szerint az FA Tanácsa által tartott minapi meghallgatás alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a szövetségnek nincs "határozott felhatalmazása" a Wembley eladására, és az ő vételi ajánlatát az FA döntéshozó testülete csak csekély többséggel hagyta volna jóvá a jövő heti szavazáson, mindenképpen jóval kisebb arányban, mint amilyent az FA elnöke előzetesen előírt a tranzakció lebonyolításához.

Khan hozzátette azonban, hogy nem zárja ki a Wembley megvételének újbóli fontolóra vételét, esetleg egy olyan időszakban, amikor az FA már egységes álláspontot tud kialakítani az ügyben.

A Wembley stadion vételárából médiaértesülések szerint az FA egyebek mellett 1500 teljes méretű, időjárási viszonyoktól függetlenül használható labdarúgópályát épített volna ki a nem első osztályú klubok számára Angliában.

A Wembleyt az 1923-as FA-kupadöntőre nyitották meg, de 2003 és 2007 között 757 millió fontos (csaknem 280 milliárd forintos) beruházással teljesen újjáépítették, gyakorlatilag új stadiont emeltek a régi helyére.

A felújítás óta a stadion az FA tulajdona.

Shahid Khan, akinek vagyonát 8,7 milliárd dollárra becsülik, londoni médiaértesülések szerint NFL-meccseket hozott volna át a Wembley Stadionba az őszi évadokban, de a stadion továbbra is az angol futball hivatalos otthona maradt volna. A most - legalább is egyelőre - meghiúsult tranzakció értelmében az FA-t az adásvétel után is megillették volna a Wembley használatából befolyó egyes prémiumbevételek - például az előfizetőknek garantált páholyokat és kiegészítő luxusszolgáltatásokat biztosító Club Wembley szolgáltatáscsomag évi 30-40 millió fontra becsült díjbevétele -, így hosszabb távon az angol szövetség számára a stadionért egy összegben fizetendő közvetlen vételárnál sokkal nagyobb értékű lett volna az ügylet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!