Visszavonták a katasztrófariadót a Németországban pusztító láptűz térségében

Külföld, 2018.09.27

Visszavonták csütörtökön a katasztrófariadót a németországi Emsland járásban, ahol szeptember eleje óta tűz pusztít egy lápvidéken, amelyet gyakorlótérnek használ a hadsereg (Bundeswehr).

A rakétakilövési gyakorlat miatt keletkezett láptűz oltási munkálatainak előrehaladása alapján kizárható, hogy ki kellene üríteni a járás településeit, ezért nincs szükség az előző héten elrendelt katasztrófariadó fenntartására - jelentette be a járási közigazgatási hivatal vezetője, Reinhard Winter.

A tűz szeptember 3-án keletkezett, egy rakétakilövési gyakorlat közben. A nyári aszályban kiszáradt lápvidéken 1200 hektáron keletkezett tűz, a füstfelhő műholdak felvételein is kivehető volt, a füstszagot a csaknem 80 kilométeres távolságban fekvő Brémában is lehetett érezni.

Az Alsó-Szászország tartományi belügyminisztérium tájékoztatása szerint a térségben végzett mérések azt mutatják, hogy a légszennyezettség egyszer sem haladta meg az egészségügyi határértéket. Az ellenzéki Zöldek szerint az adatok félrevezetőek, mert a tűzvész első két hetében nem is végeztek méréseket, ami hanyagság. A párt szerint a tartományi kormány és a Bundeswehr igyekszik a valóságosnál kisebbnek láttatni a katasztrófa mértékét.

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az oltási munkálatokban nagyjából 1500-an vesznek részt, köztük több mit ezer civil tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember. Számukra a munka hamarosan véget ér, a Bundeswehr október elejétől külső segítség nélkül folytatja a műveletet, amelyet nehezít, hogy a tűzfészkek a láp felszíne alatt húzódnak, és a talaj sok lőszert rejt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az oltás meddig tart még, az viszont valószínű, hogy az esetnek büntetőjogi következményei is lesznek. Az NDR szerint az illetékes ügyészség és a rendőrség a napokban házkutatást tartott a gyakorlóteret üzemeltető Bundeswehr-alakulatnál. A lefoglalt adathordozók és dokumentumok elemzése több hétig, akár hónapokig tarthat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!