Visszavonták a szándékos emberölés vádját a héten őrizetbe vett Majdan-aktivistával szemben

Külföld, 2018.04.05

Az ukrán főügyészség visszavonta csütörtökön a szándékos emberölés vádját Ivan Bubencsikkel szemben, akit  a héten vettek őrizetbe azzal gyanúsítva meg őt, hogy rohamrendőröket lőtt le 2014-ben a kijevi Majdan-tüntetések alatt.

A főügyészség így a korábbi három vádpontból csak az emberölési kísérletet és a lőfegyverrel való visszaélést tartotta fenn. A vádat képviselő Anzsela Sztrizsevszka főügyész-helyettes kijelentette, hogy a szándékos emberölés gyanúját nem tartja megalapozottnak.

A nap folyamán a vádat képviselő főügyész-helyettes visszavonta az illetékes kijevi bírósághoz hétfőn benyújtott keresetet is, amelyben hivatala a féri előzetes letartóztatását kérte. A főügyészség által kiadott közlemény szerint a hatóság még fontolóra veszi, célszerű-e tovább folytatni a bírósági eljárást.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál rámutatott arra, hogy a Majdan-tüntetőkre vonatkozó 2014-es amnesztiatörvény kiterjed az emberölési kísérlet vádpontra, a fegyverhasználatról viszont nem rendelkezik.

Bubencsik őrizetbe vétele komoly felháborodást váltott ki Ukrajnában, az interneten a hírt kommentálók közül többen "ellenforradalmat" emlegettek, abszurdnak nevezve a Majdan-aktivistával szembeni eljárást.

Jurij Lucenko főügyész az eset negatív visszhangja miatt leváltotta a vádat képviselő ügyészeket, és helyettesét, Sztrizsevszkát bízta meg az eljárás folytatásával. Arszen Avakov belügyminiszter szintén vitatottnak nevezte a főügyészség Bubencsikkel szembeni lépését. Emlékeztetett arra, hogy a férfi ügyét korábban a rendőrség vizsgálta, de bizonyíték hiányában nem indítottak eljárást.

Ivan Bubencsik azzal hívta el magára a figyelmet, hogy még 2016-ban egy lapinterjúban elmondta, hogy 2014. február 20-án a kijevi Függetlenség tere - közkeletű nevén a Majdan - egyik mellékutcájában rálőtt a tüntetők ellen számtalan törvénytelen és brutális támadást végrehajtó Berkut rohamrendőri alakulat tagjaira. A féri már az akkori interjúban is azt mondta, hogy nem tartja magát ezért bűnösnek, hiszen fegyvertelen civilekre éles lőszerrel töltött fegyverekkel támadó rohamosztagosokra lőtt, így próbálva megakadályozni, hogy még további ártatlan áldozatai legyenek a mészárlásnak.

A 2013-2014-es európai integrációt, valamint Viktor Janukovics oroszbarát államfő és kormánya távozását követelő tüntetések végnapjaiban - 2014. február 18-20. között - berkutos egyenruhát viselők, valamint háztetőkről mesterlövészek éles fegyverekkel nyitottak tüzet a demonstrálókra. A vérontásnak több mint száz halálos áldozata lett. Ukrán sajtóhírek szerint 2014. február 20-án négy rohamrendőr vesztette életét a Majdan-tüntetések erőszakos feloszlatására tett kísérlet közben. Az új kijevi vezetés hatalomra kerülése után rögtön feloszlatta a Berkutot. Több tagja ellen eljárás indult, de java részük Oroszországba menekült az igazságszolgáltatás elől. A főügyészség egy februári tájékoztatása alapján a tüntetők haláláért felelősök közül mostanáig mindössze egy személyt ítéltek jogerősen letöltendő szabadságvesztésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!