Visszavonul az amerikai legfelsőbb bíróság egyik tagja

Külföld, 2018.06.27

Bejelentette szerdán visszavonulását az amerikai alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, Anthony Kennedy.

Kennedy főbíró visszavonulása nagy jelentőségű lépés, hiszen alkalmat ad Donald Trump elnöknek arra, hogy új főbíró jelölésével tovább erősítse a testület konzervatív többségét.

A 81 esztendős Anthony Kennedy 1988 februárjában lett a legfelsőbb bíróság tagja, így több mint harminc évig tartó szolgálat után vonul vissza. Ronald Reagan republikánus elnök jelölte és nevezte ki őt, de döntései meghozatalakor hol a konzervatív, hol a liberális bírákkal szavazott együtt, ezért "ingadozó főbíróként" tartották őt számon.

Visszavonulása nem váratlan, bár viszonylag szokatlan döntés: a főbírák megbízatása ugyanis életük végéig tart. Kennedy a tervek szerint július 31-én távozik tisztségéből.

Donald Trump először Twitter-bejegyzésben "nagyszerű és víziókkal rendelkező" személyiségként méltatta a visszavonuló Anthony Kennedyt, majd a Fehér Házban - a Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfővel tartott megbeszélése előtt - újságírók előtt fejezte ki elismerését és köszönetét Kennedy bírónak a munkájáért.

Az elnök jelezte, hogy "azonnal" megkezdi az utód keresését. Közölte azt is: a jelöltet arról a 25 nevet tartalmazó listáról választja ki, amelynek jó részét még az elnökválasztási kampánya idején állított össze republikánus szakértőkkel együtt, majd tavaly novemberben kiegészített.

Donald Trump a 2017-es hivatalba lépése óta már kinevezett egy főbírót Neil Gorsuch személyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!