Vita bontakozott ki Washingtonban, mert egy demokrata párti képviselő Aszaddal tárgyalt Damaszkuszban

Külföld, 2017.01.27

Vita bontakozott ki Washingtonban amiatt, hogy Tulsi Gabbard demokrata párti képviselőnő Damaszkuszban járt, és tárgyalt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel.  

Tulsi Gabbard Hawaii demokrata párti képviselője, iraki veterán és a képviselőház két bizottságának is - a külügyi bizottság, valamint a fegyveres erőkkel foglalkozó bizottság - tagja. Utazásáról nem tájékoztatta a kongresszusi vezetőket, ám a vita láttán, csütörtökön kiadott közleményében leszögezte: a kongresszus etikai bizottsága jóváhagyta a szíriai látogatást. Demokrata párti és republikánus törvényhozók egyaránt éles bírálatokat fogalmaztak meg Gabbard damaszkuszi vizitje kapcsán. "Egy választott tisztségviselő, az Egyesült Államok egyik képviselője titokban elutazott, hogy találkozzék azzal a brutális diktátorral, aki csaknem félmillió embert gyilkoltatott meg saját népéből. Ez visszatetsző és igazolhatatlan" - fogalmazott Adam Kinzinger, Illinois-i republikánus képviselő.

Ed Royce kaliforniai republikánus képviselő - a képviselőház külügyi bizottságának elnöke - szerint az utazásra Gabbardnak "nem volt felhatalmazása és nem is volt helyénvaló, hogy elutazott". Brad Sherman, kaliforniai demokrata párti képviselő ugyanakkor védelmébe vette a hawaii politikusnőt, mondván, a képviselőknek minden joguk megvan arra, hogy "közelről is megvizsgálják az általuk befolyásolt külpolitikát, még akkor is, ha közben undorító emberekkel kell szemtől szembe kerülniük". Tulsi Gabbard erre válaszként hangsúlyozta, hogy nem volt kifejezett célja Aszad elnökkel találkozni, de ha már Damaszkuszban volt, és adódott erre lehetősége, akkor miért is ne tette volna meg, mert esetleg ezzel is hozzájárulhat az évek óta tartó konfliktus békés rendezéséhez. Bár az Aszad elnökkel folytatott megbeszéléseiről nem számolt be a nyilvánosság előtt, közleményében a 35 éves képviselőnő két figyelmeztetést is megfogalmazott a kongresszusnak és a Fehér Háznak címezve. Hangsúlyozta, hogy az amerikai beavatkozás a szíriai polgárháborúba egyáltalán nem a "mérsékelt szabadságharcosokat" segíti az Aszad-rendszer megdöntésében, hanem az al-Kaidához és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kötődő terroristáknak kedvez.

Leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak be kell fejeznie a "rendszerváltoztatást" célzó háborúját Aszad ellen, és erejét helyette az al-Kaida és az Iszlám Állam elleni harcra kell összpontosítania. "Iraktól Líbiáig, és most Szíriában is, az Egyesült Államok rezsimváltást célzó háborúkat indított, amelyek mind elképzelhetetlen szenvedést okoztak, életeket követeltek és csak megerősítették az olyan csoportokat, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam" - fogalmazott közleményében a képviselőnő.

A Pentagon (a védelmi minisztérium) szóvivője, Jeff Davis csütörtökön közölte: a minisztérium tudott a damaszkuszi látogatásról, de nem vett részt a lebonyolításában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!