Vitát keltett a vezető horvát kormánypártban az Isztambuli Egyezmény ratifikálása

Külföld, 2018.03.12

A horvát kormány az Isztambuli Egyezmény ratifikálására készül, ami komoly vitákat váltott ki a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) tagjai között - közölte hétfőn az N1 horvát hírcsatorna.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) már hetek óta napirendre szeretné tűzni a parlamentben a nők elleni, valamint a családon belüli erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a tavalyi választások kampányában ígéretet tett arra, hogy törvénybe iktatja a dokumentumot, de ez ellen tiltakoztak az egyházak és a különböző konzervatív civil szervezetek. Plenkovic idén március 8-án, a nemzetközi nőnapon jelentette be, hogy a kormánya két hét múlva dönt az egyezmény ratifikálásának jóváhagyásáról, majd a parlament elé bocsátják vitára. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet a HDZ vezetésében.

A párt hétfői elnökségi ülése után a Plenkovic kijelentette: a szűk vezetéssel közelebbről is megismertették az egyezmény tartalmát, definícióit, azt, hogy hogyan keletkezett és mit hozhat a strasbourgi székhelyű, 47 országot tömörítő Európa Tanács minden országa számára.

Mint mondta: az elnökségi ülés résztvevőinek többsége alaposan elemezte a szerződést, és nem talált benne semmi olyat, ami a gender-elméletre utalna. Az ezzel kapcsolatos tézisek okozták a legtöbb vitát és osztották meg leginkább a társadalmat Horvátországban.

A gender-elmélet, más néven a társadalmi nem elmélete, a tanult (nem biológiai) nemi szerepekkel, és annak társadalmi vonatkozásaival foglalkozó elmélet. Az egyezmény ellenzői arra figyelmeztetnek, hogy a megállapodás megkülönbözteti a nemek biológiai és társadalmi felfogását, és a ratifikáló országokat arra kötelezi, hogy ezt a szemléletet az oktatási rendszerbe is építse be. Vannak olyanok is, akik népszavazást kezdeményeznének a témában.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette korábbi kormányok és a HDZ szakértői is dolgoztak az egyezményen. A szociáldemokraták (SDP) vezette kormány aláírta ugyan az egyezményt, de végül gazdasági okok miatt nem ratifikálta azt.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint a HDZ-ben vannak olyanok, akik nem értenek egyet az egyezmény ratifikálásával, azt válaszolta: "úgy néz ki, hogy ugyanazt a szöveget olvassuk, de nem ugyanazt értjük alatta." Hozzátette, hogy alaposan áttanulmányozta a nemzetközi szerződést, és nem talált benne semmi kivetnivalót.

"Azoknak azonban, akik a percepció (a valóság érzékszervi észlelésének) világában élnek, még szükségük lesz egy kis időre, hogy megértsék, mi az egyezmény valódi lényege" - húzta alá Plenkovic.

A nők ellen elkövetett erőszakos cselekményeket definiáló, és a megfelelő büntetőjogi keretek kiépítésére felszólító egyezményt 2011. május 11-én fogadták el Isztambulban, az egyezményt az Európa Tanács 47 tagállama közül 45 írta alá - Horvátország 2013-ban -, és eddig 28 ország ratifikálta. Két ország nem írta alá, Azerbajdzsán és Oroszország. Horvátország aláírta, de még nem ratifikálta. Horvátország szomszédjai közül csak Magyarország nem ratifikálta még az egyezményt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!