Vizsgálat indult a volt francia biztosjelölt ellen Párizsban

Külföld, 2019.12.02

Vizsgálat indult Párizsban a korábban a centrista Demokrata Mozgalomhoz (Modem) tartozó Sylvie Goulard volt francia biztosjelölt ellen az állítólagos európai parlamenti fiktív asszisztensi állások ügyében - közölték hétfőn igazságügyi források.

Sylvie Goulard ellen - akinek kinevezését októberben az Európai Bizottságban belső piaci biztosi posztjára az illetékes szakbizottságok elutasították - közpénz elsikkasztásának gyanúja miatt indított eljárást a párizsi bíróság, miután meghallgatta a volt politikust.

A párizsi bíróság korrupcióellenes vizsgálóbírói november 15. óta több közéleti szereplőt is meggyanúsítottak a Modem ellen folyó eljárásban, többi között Michel Mercier volt igazságügyi minisztert és Alexandre Nardellát, a párt pénztárnokát.

Francois Bayrou pártelnököt pénteken hallgatják meg.

A vizsgálóbírók arra kíváncsiak, hogy a pártnak az Európai Parlament büdzséjéből fizetett európai parlamenti asszisztensei valójában milyen munkát végeztek a centrista pártnál.

Emmanuel Macron államfő első kormányból azt követően távoztak a modemes politikusok, hogy pártjuk, az államfő Köztársaság lendületben nevű mozgalmával koalícióra lépett Modem ellen 2017. június 9-én ügyészi vizsgálat indult az állítólagos európai parlamenti fiktív asszisztensi állások ügyében. Akkor valamennyi modemes miniszter lemondott annak érdekében, hogy ne akadályozzák Macron induló kormányának munkáját.

A 2009 és 2017 között európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Sylvie Goulard 2018. január óta a francia jegybank alelnöke. Még az eljárás megindítása előtt tavaly nyáron 45 ezer eurót visszafizetett az Európai Parlamentnek, ami az egyik asszisztense, Stéphane Thérou nyolc havi fizetésének felel meg, s akinek munkájára nem tudott bizonyítékokkal szolgálni. Az Európai Parlament a visszafizetést követően, augusztus 30-án lezárta az ügyet.

Franciaországban hasonló eljárás folyik a radikális baloldali Lázadó Franciaország és a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés ellen is. Az utóbbi párt esetében húsz ember, köztük Marine Le Pen pártelnök ellen indult vizsgálat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!