Vizsgálat indult a legfőbb török ellenzéki vezető ellen az államfő megsértése miatt

Külföld, 2017.12.06

Vizsgálatot indított szerdán az ankarai főügyészség a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu ellen, amiért megsértette Recep Tayyip Erdogan török államfőt - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló alapján az eljárást Erdogan egyik ügyvédje, Hüseyin Aydin kezdeményezte. Aydin úgy találta, hogy Kilicdaroglu a CHP keddi nőjogi rendezvényén megsértette a török elnököt.

A pártelnök Erdogannak szegezve szavait akkor úgy fogalmazott: "ha hazaárulókat kerestek, akkor azoknak a feje az (államfői) palotában lakik. Nem miniszterelnök voltál? Hát, ki volt ebben az országban a miniszterelnök? Mindennel tisztában voltál."

Erdogan ügyvédje panaszában azt írta, hogy Kilicdaroglu kijelentései azt a megalapozatlan és hamis "Erdogan-képet" erősítik, amelyet a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett és terrorszervezetként nyilvántartott gülenista hálózat törekszik kialakítani a török elnökről belföldön és külföldön egyaránt. Hozzátette: szavai az Irán elleni amerikai szankciók kijátszásával vádolt volt török tisztségviselők New York-i perével egyidőben a gondolat és véleményszabadság keretében nem elbírálhatók, valamint a gülenista mozgalom és a CHP közötti együttműködést tükrözik.

A New York-i eljárásban tanúként fellépő iráni-török üzletember, Reza Zarrab múlt csütörtökön Erdogan ellen is terhelő vallomást tett New Yorkban. Azt állította, hogy Erdogan még miniszterelnökként személyesen engedélyezett tranzakciókat Teheránnal, lehetővé téve így az iszlám köztársaságnak, hogy dacára az amerikai büntetőintézkedéseknek, a gáz- illetve olajeladásokból származó bevételeit külföldön elkölthesse.

Ankara szerint a per mögött az Amerikában Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette mozgalom áll, amely hosszú évek alatt szivárgott be a török állami szférába és a tavalyi sikertelen hatalomátvételt követően "ezúttal az Egyesült Államok szoknyájánál koldul politikai hatalomért".

Az ankarai főügyészség múlt csütörtökön Kilicdaroglunak azokkal a korábbi állításaival kapcsolatban is vizsgálatot indított, amelyek szerint Erdogan családja dollármilliókat küldött külföldi adóparadicsomokba.

Erdogan 2014. augusztusi elnökké választásától a tavalyi puccskísérletig közel kétezer pert indított politikai ellenfeleivel, a sajtóval, de akár egyszerű állampolgárokkal szemben is az őt érintő sértések miatt. Az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok, majd a török államfő 2016. július 15. után egyszeri gesztusként visszavonta ezeket az eljárásokat. A török elnök megsértéséért akár négyévi börtöntüntetés is kiszabható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!