Volt amerikai ENSZ-nagykövet: Észak-Koreának magyarázatot kell adnia a kómában fekvő amerikai diák ügyére

Külföld, 2017.06.18

Bill Richardson, volt amerikai ENSZ-nagykövet egy vasárnapi rádióinterjúban kijelentette: Észak-Koreának magyarázatot kell adnia a múlt héten kómában hazaszállított amerikai diák ügyére.

Richardson Bill Clinton demokrata párti elnök kormányzatának ENSZ-nagykövete, majd új-Mexikó kormányzója volt.

Mint fogalmazott: "keveset tudunk Kim Dzsong Unról azon kívül, hogy kiszámíthatatlan kölyök, és valószínűleg szörnyen kegyetlen, ha a mi fiatalemberünkkel így elbántak".

A 22 éves Otto Warmbiert a hét közepén szállították haza Észak-Koreából az Egyesült Államokba, éber kómában. Az orvosok megállapították: agyhalott, az agysejtjei nagyon nagy területen elhaltak, és a fiatalembert súlyos idegi károsodás érte. Észak-Korea szerint botulizust kapott, majd altatót kapott, s amiatt került kómába, de az amerikai orvosok nem találták nyomát a kórnak Warmbier szervezetében. Családja szerint verés és kínzás miatt kerülhetett ilyen állapotba.

Az ohiói Warmbier egyetemi hallgató, aki 2016-ban szervezett út keretében látogatott Észak-Koreába ahol a szállodában el akart tenni egy propaganda-plakátot. "Államellenes bűncselekmény" vádjával letartóztatták, és 2016 márciusában 15 év kényszermunkára ítélték.

Rádióinterjújában Bill Richardson kifejtette: Észak-Koreának választ kell adnia arra, miért nem értesítette a fiatalember állapotáról az Egyesült Államokat, és miért nem kért megfelelő orvosi segítséget Svédországtól, amely az Egyesült Államok képviseletét ellátja Phenjanban. Warmbier szabadon bocsátása érdekében Donald Trump utasítására az amerikai külügyminisztérium különmegbízottja tárgyalt az észak-koreaiakkal, majd utazott Phenjanba, két orvos kíséretében, s hozta haza a súlyosan sérült amerikai fiatalembert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!