Washington elítéli a külföldi katonai jelenlétet Líbiában

Külföld, 2020.08.05

Washington elítéli a külföldi katonai jelenlétet Líbiában - jelentette ki kedden este közzétett közleményében Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.  

"Az Egyesült Államokat mélyen aggasztja a szélesedő konfliktus Líbiában. Határozottan ellenezzük külföldi katonai erők, beleértve zsoldosok és szerződéses magánhadsereg tagjainak részvételét" - fogalmazott a közleményben a nemzetbiztonsági tanácsadó. Leszögezte azt is, hogy több ország erőpróbája Líbiában "súlyos fenyegetést jelent a regionális biztonságra és a világkereskedelemre".

O'Brien, aki koronavírus-fertőzése után kedden tért vissza a Fehér Házba, tudatta azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök nemrégiben több, a líbiai konfliktusban érintett ország képviselőjével is megbeszélést folytatott. Hozzáfűzte, hogy a líbiaiak csakis úgy kerülhetnek ki győztesen, ha "összefognak szuverenitásuk visszaszerzése és az egységes ország újraépítése érdekében".

Líbiában Törökország jelen van haderővel, Oroszország pedig - amerikai állítások szerint - egyre több fegyvert, légvédelmi rendszert és zsoldost szállít oda, hogy megvethesse lábát a stratégiai jelentőségű térségben, és hogy befolyásolhassa ezáltal az egymással szembenálló felek közötti harcok végkimenetelét.

Törökország a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormánynak nyújt katonai támogatást. Tripoli ellenlábasa, a Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) az ország keleti és déli felét uralja. A tobruki központú parlamentre támaszkodó Haftar tábornok Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!