Washington nem ad többé vízumot az Egyesült Államokba Kadirov csecsen elnöknek

Külföld, 2020.07.20

Washington nem ad többé beutazó vízumot az Egyesült Államokba Ramzan Kadirov csecsen elnöknek - jelentette be hétfőn kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

A minisztérium közleménye szerint a kaukázusi Csecsenföldet irányító Ramzan Kadirov "durván megsértette" az emberi jogokat a hazájában.

A közlemény kiemelte, hogy az amerikai kormányzatnak "nagyszámú, hitelt érdemlő információ áll rendelkezésre arról, hogy Ramzan Kadirov több mint tíz év óta felelős az emberi jogok durva megsértéséért, köztük kínzásokért és törvénytelen kivégzésekért". Ezért az amerikai kormányzat a jövőben nem ad beutazó vízumot sem Kadirovnak, sem egyetlen családtagjának.

Az Egyesült Államok egyben hasonló lépésre bátorítja más országokat is - olvasható a kommünikében.

A 43 éves Kadirov azt követően került hatalomra, hogy 2004-ben egy bombamerényletben életét vesztette az édesapja, Ahmad Kadirov, aki addig Csecsenföld elnöke volt. Elemzők Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelállónak tartják Kadirovot, aki keményen fellépett a dzsihadisták és a Csecsenföld függetlenségét szorgalmazók ellen. Amerikai sajtójelentések szerint az elmúlt hónapokban több csecsen ellenzékit gyilkoltak meg Európában. Köztük volt például a 43 éves Mamihan Umarov, aki Bécsben élt, vagy a 44 éves Imran Alijev, akit az észak-franciaországi Lille városában késeltek halálra az idén januárban.

Csecsenföld a Kaukázusban, az Oroszországi Föderáció déli részénél fekszik. A Szovjetunió felbomlása után sokáig vitatott hovatartozású terület volt, a csecsenek két háborúban is megpróbálkoztak függetlenséggel, sikertelenül. Az orosz hadsereg ugyan kivonult a területről, és Csecsenföld formailag ma sem része Oroszországnak, de a hatalmat Moszkva-barát erők uralják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!