Washington: republikánus törvényhozók elmozdíttatnák az igazságügyi miniszterhelyettest

Külföld, 2018.07.26

Republikánus törvényhozók alkotmányos eljárás keretében elmozdíttatnák tisztségéből Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettest, aki a 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozással és Donald Trump kampánycsapata és az oroszok közötti esetleges összejátszással kapcsolatos vizsgálatokat felügyeli. A reagálások nyomán néhány órával később a javaslatot visszavonták.

A Rosenstein elmozdításáról szóló javaslatot szerdán éjjel terjesztette elő először nyolc republikánus törvényhozó, majd csatlakozott hozzájuk még három képviselő. Valamennyiüket a republikánus politikusok konzervatívabb táborához sorolják. A javaslatot Mark Meadows és Jim Jordan képviselők, a Robert Meller vezette vizsgálat eddigi leghevesebb bírálói nyújtották be. Szabálysértéssel, a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság munkájára vonatkozó információk visszatartásával és a kiadott információk túlzott átszerkesztésével vádolják a miniszterhelyettest. Rod Rosenstein korábban már cáfolta a vádakat, a kezdeményezésre az igazságügyi tárca nem reagált. "Elegünk volt" - írta Twitter-bejegyzésében Meadows képviselő, aki csütörtök reggel a CNN hírtelevíziónak adott rövid interjújában a Robert Mueller vezette vizsgálat elhúzódását és a szerinte eredménytelen munkát is kifogásolta.

A kezdeményezés elemzők szerint valószínűleg nem lesz sikeres, hiszen a képviselőház többségének és a szenátus kétharmadának támogatására volna szükség az eljárás megindításához. Vezető republikánus politikusok pedig már korábban is jelezték, hogy nem támogatják Rosenstein elmozdítását .

Trey Gowdy, a képviselőház ellenőrzési bizottságának befolyásos republikánus elnöke már korábban jelezte, hogy nem támogat semmiféle kezdeményezést a Rosenstein felmentetésére. "Eltávolítani? Miért?" - fogalmazott a CBS televíziónak adott interjújában.

Hasonlóképpen nyilatkozott Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke is.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter csütörtökön egy bostoni rendezvényen "rendkívül képzett" szakembernek nevezte helyettesét és leszögezte: azt szeretné, ha a kongresszus "néhány más jogi kihívásra összpontosítaná a fegyelmét". Paul Ryan házelnök újságíróknak szintén megerősítette, hogy "egy sor ok miatt" nem támogatja republikánus kollégái javaslatát.

Miután a javaslat vitát és nyilatkozatháborút gerjesztett a republikánus politikusok körében is, Mark Meadows, észak-karolinai republikánus képviselő bejelentette: bár nem áll el szándékától, de pillanatnyilag visszavonja a javaslatot. Hozzátette: amennyiben úgy ítéli meg, hogy Rod Rosenstein továbbra sem adja ki a kongresszusnak az igényelt információkat és dokumentumokat, bíróságon indít pert ellene.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!