Washington ismételten bírálta az iráni hajók "nem szakszerű" magatartását

Külföld, 2017.03.07

(MTI)- Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) ismételten bírálta az iráni hajók szerinte "nem szakszerű" magatartását a Hormuzi-szorosban.

A Pentagon szóvivője, Jeff Davis százados hétfőn a múlt héten történt két esetre utalt. A múlt héten kedden ugyanis egy iráni fregatt mintegy 150 méterre, majd szombaton két iráni támadó hajó mintegy 300 méterre megközelítette az amerikai USNS Invincible rakétatámogató hajót.

Jeff Davis leszögezte: az amerikai hajónak mindkét esetben irányváltoztatást kellett végrehajtania, hogy elkerülje az ütközést. A szóvivő hangsúlyozta: a Hormuzi-szorosban lezajlott esetekhez hasonlók rendszeresen megtörténnek, és "nyugtalanítóak", mert félreértéshez és tragédiákhoz vezethetnek.

A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy az utóbbi időben "javult az iráni magatartás".

A USNS Invincible nagy teljesítményű radarokkal felszerelt, a rakétacsapások pontosságát segítő, de az Irán által tesztelt ballisztikus rakéták észlelésére is alkalmas hajó. A nevében a "USNS" azt jelzi, hogy a hajó ugyan az amerikai haditengerészeté, de fedélzetén polgári személyzet dolgozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!