Washington szankciókkal sújtott orosz tisztségviselőket és ukrajnai oroszbarát szeparatistákat

Külföld, 2018.01.26

Washington szankciókkal sújtott orosz tisztségviselőket és ukrajnai oroszbarát szeparatistákat Moszkva ukrajnai beavatkozása és a Krím félsziget bekebelezése miatt.

A szankciókkal sújtott személyek és vállalatok neveinek listáját az amerikai pénzügyminisztérium tette közzé honlapján pénteken.

A tárca 14 ukrán és 8 orosz állampolgár, köztük Andrej Cserezov orosz energetikai miniszterhelyettes ellen hozott szankciókat, továbbá büntető intézkedésekkel sújtott 19 orosz vállalatot, egy Lengyelországban bejegyzett ukrán kereskedelmi céget, valamint egy Georgiában bejegyzett orosz vállalatot. Amerikai információk szerint valamennyien ukrán szeparatistákkal állnak kapcsolatban, s az ukrán állampolgárok között vannak, akik a donyecki és a luhanszki térségben miniszteri címet viselnek. Az orosz Cserezovot pedig korábban már az Európai Unió is szankciókkal sújtotta, mert szerepet játszott turbinák Krímbe szállításában.

A szankciókat éppen pénteken hozták nyilvánosságra Washingtonban, amikor Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója a davosi világgazdasági konferencián az ukrán elnökkel folytat megbeszéléseket.

Közben az amerikai külügyminisztérium közleményben ítélte el Georgia szuverenitásának orosz megsértését. A Heather Nauert külügyi szóvivő által aláírt közlemény elítéli, hogy az Orosz Föderáció közös haderőről szóló megállapodást ratifikált a georgiai szakadár Dél-Oszétia vezetőivel. "Nem ismerjük el ezt az úgynevezett egyezményt, amely nem jelent érvényes nemzetközi megállapodást" - fogalmazott a külügyi közlemény.

A külügyminisztérium leszögezte egyúttal: az Egyesült Államok álláspontja Abháziával és Dél-Oszétiával kapcsolatban megingathatatlan: teljes mértékben támogatja Georgia területi sérthetetlenségét a nemzetközileg elismert határok között. A minisztérium arra is sürgette Oroszországot, hogy vonja vissza erőit a 2008-as tűzszünet előtti állásaiba és álljon el Georgia e két területének, Abháziának és Dél-Oszétiának önálló államként történt elismerésétől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!