Washingtonban elbúcsúztatták a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybírót

Külföld, 2020.09.26

Washingtonban pénteken elbúcsúztatták a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybírót. Közben a sajtóban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy Donald Trump amerikai elnök Amy Coney Barrett fellebvíteli bírót fogja jelölni utódjául szombaton.  

Miután a 87 éves korában elhunyt liberális alkotmánybírót szerdán és csütörtökön az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság épülete bejáratánál ravatalozták fel, koporsóját pénteken átszállították a Capitolium Szoborcsarnokába.

Az amerikai nemzeti lobogóval letakart koporsó előtt politikusok, magas rangú katonai vezetők és barátok százai rótták le kegyeletüket. A képviselőház és a szenátus tagjait a járvány miatti korlátozások okán nem hívták meg, de több demokrata párti vezető politikus jelen volt. Míg Donald Trump amerikai elnök és a first lady csütörtökön tisztelgett Ginsburg koporsója előtt, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt és alelnökjelöltje, Kamala Harris pénteken tisztelgett a koporsónál. A Ruth Bader Ginsburg életét és pályafutását felidéző búcsúztató ceremónián jelen volt Nancy Pelosi demokrata párti házelnök is, a búcsúbeszédet Lauren Holtzblatt rabbi mondta.

Az alkotmánybírót a jövő héten temetik el a Washington melletti arlingtoni sírkertben a férje mellé.

Donald Trump a hét elején bejelentette, hogy még a november 3-i elnökválasztás előtt új alkotmánybírót jelöl, aki - mint mondta - mindenképpen nő lesz. A jelölt nevét szombatra ígérte. A republikánus többségű szenátus vezetője, Mitch McConnell kedden közölte: megvan a szükséges számú voks a jelölt meghallgatás utáni megszavazásához. Elemzők szerint nem valószínű, hogy a demokrata párti politikusok meg tudják akadályozni az új, konzervatív alkotmánybíró kinevezését. Több amerikai sajtóorgánum péntek délután - republikánus forrásokra hivatkozva - arról tudósított, hogy az elnök Amy Coney Barrett fellebbviteli bíró jelölését jelenti be szombaton. A floridai és georgiai kampánykörúton lévő Trump azonban az újságírók többszöri nógatására sem árulta el, hogy kit jelöl. Coney Barrett jelölését azonban valószínűsíti, hogy Trump kedden fogadta őt a Fehér Házban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!