Wess Mitchellt jelölte Trump az Európáért is felelős külügyi államtitkári posztra

Külföld, 2017.07.26

Wess Mitchell történész-politológust jelölte kedden Donald Trump amerikai elnök az Európáért és Eurázsiáért felelős külügyi államtitkárnak.

Wess Mitchell a Központ az Európai Politikai Elemzésért (CEPA) nevű washingtoni agytröszt alapító elnök-vezérigazgatója, akit a transzatlanti kapcsolatok, Európa és Oroszország szakértőjeként tartanak számon az amerikai politikai életben.

A CEPA a közép-európai biztonsággal foglalkozó egyik legnagyobb kutatóintézet az Egyesült Államokban.

A washingtoni külügyminisztériumban az európai és eurázsiai ügyekért külön államtitkárság felelős, s ehhez tartozik Magyarország is. Az államtitkári tisztséget az Obama-adminisztráció második felében a Magyarországgal kifejezetten rossz viszonyba került Victoria Nuland töltötte be, aki Donald Trump januári beiktatása után lemondott.

Mitchellt, aki a Georgetown Egyetemen német és európai tanulmányokból szerzett mesterfokozatot és disszertációját az Osztrák-Magyar Monarchiából írta, a hagyományos republikánus külpolitikai elit tagjaként ismerik Washingtonban.

Jelölését a szenátusnak még jóvá kell hagynia.

Az amerikai elnök kedden még hét kormányzati tisztségre terjesztett fel jelölteket, köztük a védelmi és a belbiztonsági tárca államtitkári posztjaira.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!