Zaklatási ügyek - Zaklatással vádolták meg újságírónők az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét

Külföld, 2018.03.08

Egyéni tüntetők demonstrálnak felváltva csütörtökön Moszkvában az orosz parlament alsóháza előtt, Leonyid Szluckij, a külügyi bizottság elnökének lemondását követelve, akit több újságírónő is zaklatással vádolt meg.

Maga Szluckij, aki a Zsirinovszkij vezette liberális demokrata párt tagja, tagadja a vádat, azt állítva, hogy provokálják, és megrendelésre igyekeznek befeketíteni őt. A nemzetközi nőnap alkalmából ugyanakkor közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akiket "akarva vagy akaratlanul aggódásra késztetett".

Az alsóház (Állami Duma) etikai bizottsága szerdán magyarázatot kért a politikustól a történtek miatt, de az ügyet a testület az elnökválasztás, vagyis március 18. után fogja megtárgyalni, mert mindaddig a képviselők a választókörzeteikben lesznek.

Otari Arsba, az etikai bizottság elnöke közölte, hogy eddig négyen nyújtottak be panaszt a bizottságnál: Farida Rusztamova, a BBC orosz nyelvű adásának riportere, Darja Zsuk, a Dozsgy független tévécsatorna producere, Jekatyerina Kotrikadze, az RTVi tévécsatorna főszerkesztő-helyettese és Kszenyija Szobcsak, a Polgári Kezdeményezés elnökjelöltje, aki maga is részt vett a nőnapi tiltakozáson a parlament épülete előtt.

Az orosz BBC honlapján közölte egy Rusztamova által készített hangfelvétel leiratát, amelyben Szluckij arra kérte, hogy legyen a szeretője. Az újságírónő azt állította, hogy a képviselő fizikailag is közeledni próbált hozzá.

Vjacseszlav Vologyin házelnök közölte, hogy az ügyet megvitatta a frakcióvezetőkkel és a helyetteseivel. Vologyin nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az olykor többéves ügyek a Harvey Weinstein hollywoodi producer botrányai által elindított médiatrend következtében bukkantak a felszínre. Leszögezte, hogy az ilyen ügyeket korábban is mindenképpen tisztázták volna.

"Veszélyesnek tartják a dumában dolgozni? Ha igen, akkor váltsanak munkahelyet" - mondta a házelnök, amikor a parlamentben dolgozó tudósító hölgyeket a nőnap alkalmából köszöntötte.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a február vége felé közbeszéd témájává vált vádaskodásokat.

Pavel Guszev, a Moszkvai Újságírók Szövetségének elnöke az RTVi-nek adott szerdai interjújában kifogásolta, hogy a Szluckijt zaklatással vádoló újságírónők miért nem azonnal hozták nyilvánosságra a történteket, "lealacsonyítva ezzel a szakmájukat". Azt állította, hogy több újságírónővel és főszerkesztővel beszélt, akik azonnal közzétették volna az ügyet. Kijelentette, hogy az irányítása alatt álló, magas kapcsolatokkal bíró szervezet napirendre tűzi majd a kérdést.

Tamara Pletnyova, az alsóház család-, nő- és gyermekügyi bizottságának elnöke az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva kijelentette: "azt mondanám, hogy ezek az újságírólányok járhatnának tisztességesebben is, felöltözhetnének, hiszen itt egy állami intézményről van szó, és nem kellene pucér köldökkel járniuk".

A nőnap alkalmából, csütörtökön, a szexuális zaklatásra panaszkodó újságírónőkkel szolidaritását kifejező videót tett közzé a YouTube-on Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Ebben azt állította, hogy Szluckij két Bentley luxusautóval és egy S kategóriájú Mercedesszel rendelkezik, amelyek beszerzésére nem lett volna elegendő a bevallott képviselői jövedelme, de emellett még egy 800 méteres ingatlannal is bír a Moszkvához közeli Rubljovka elitövezetben, amelyhez egy be nem vallott egyhektáros földterületet is bérelt.

Navalnij emellett, a közlekedési rendőrség adataira hivatkozva, azzal is megvádolta a parlamenti ellenzéki pártot képviselő Szluckijt, hogy az a sofőr vezette Mercedesével tavaly nyár óta 825-ször hágta át a közlekedési szabályokat, ami a vlogger számítása szerint munkanaponként öt kihágást jelent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!