Zelenszkij két hetet adott az ukrán hatóságoknak, hogy kiderítsék, ki hallgatta le a kormányfőt

Külföld, 2020.01.17

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította a bűnüldöző szerveket, hogy két héten belül állapítsák meg, kik állnak Olekszij Honcsaruk miniszterelnök, valamint a kormány és a jegybank képviselői közti beszélgetés lehallgatása mögött - hozta nyilvánosságra pénteken az elnök hivatala.

A közlemény szerint - amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - a feladatot az államfő az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a főügyészi hivatal, a belügyminisztérium, a korrupcióellenes iroda, az Állami Nyomozó Iroda és a Állami Védelmi Hivatal vezetőivel folytatott találkozóján adta ki.

Az elnök megjegyezte, hogy büntetőeljárások keretében egyértelműen meg kell határozni a tárgyalásokon részt vevő személyek körét, és tisztázni kell a körülményeket, amelyek között ezek a megbeszélések zajlottak.

Hozzátette, hogy a kormányfő elmondása szerint több tárgyalás zajlott, és a találkozó, amelynek első részletét nyilvánosságra hozták, öt órán át tartott.

Zelenszkij ezen túlmenően utasította a hatóságok vezetőit, hogy két héten belül dolgozzák ki a szükséges intézkedéseket a hasonló események jövőbeni kiküszöbölésére és az információk védelmének technikai biztosítására.

Hangsúlyozta, hogy jogosulatlan hangfelvétel, beszélgetések rögzítése nem szabad, hogy állami hivatalok helyiségében bármely szinten megtörténjen, mert ez nemzetbiztonsági kérdés.

Az ukrán miniszterelnök pénteken megírta lemondólevelét, de egyelőre nem a parlamentnek, hanem az államfőnek adta át. A lépést Honcsaruk politikai döntésnek nevezte, amelyet azután hozott, hogy két napja nyilvánosságra került egy hangfelvétel az interneten, amelyen állítólag ő kormánytagokkal és jegybanki vezetőkkel arról értekezik, miként vezessék félre az elnököt, amikor megmagyarázzák neki a nemzeti valuta árfolyamának alakulását és az országban zajló gazdasági folyamatokat. A felvételen - amelynek valódiságát egyelőre a kormányoldalon cáfolják, de legalábbis kétségbe vonják - egy Honcsarukéhoz hasonlító hangú szereplő kijelenti, hogy Zelenszkij alig ért valamit a pénzügyekből, és saját magát "tudatlannak" nevezi általában a gazdasági kérdésekben.

A kormányfő előbb az elnöki hivatalba ment pénteken konzultálni, utána a parlamentbe, ahol a plenáris ülésen felszólalva kijelentette, hogy az alkotmánynak megfelelően járt el, noha nem a parlamentnek, hanem az elnöknek küldte el a lemondásáról szóló nyilatkozatot, de a házelnöknek címezte, és az államfőnek "joga van azt bármikor benyújtani a törvényhozásnak".

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmány szerint a miniszterelnöknek a parlamenthez kell benyújtania lemondását. A miniszterelnök elveszti tisztségét aznap, amikor a parlament megszavazza menesztését. Vele együtt a parlament az egész kormányt meneszti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!