Zeman támogatja a cseh nagykövetség áthelyezését Tel Avivból Jeruzsálembe

Külföld, 2018.04.25

(MTI) - Milos Zeman cseh államfő szerdán ismételten kijelentette, hogy támogatja a cseh nagykövetség áthelyezését Tel Avivből Jeruzsálembe.

Izrael megalakulásának 70. évfordulója alkalmával a prágai Hradzsinban megrendezett ünnepségen Zeman úgy vélte: az izraeli cseh nagykövetség átköltöztetése három lépést igényel. Az első lépés az lesz, hogy a jövő hónapban Csehország tiszteletbeli konzulátust nyit Jeruzsálemben, a második lépésként pedig később a városban cseh kulturális centrum nyílik.

A prágai külügyminisztérium Zeman szavait később megerősítette. "Szeretnénk megerősíteni jeruzsálemi jelenlétünket és ezzel hozzájárulni a kölcsönös együttműködés megerősítéséhez számos területen" - közölte a cseh diplomácia nyilatkozatában.

A minisztérium szerint ennek semmi köze sincs a Jeruzsálemről készülő nemzetközi megállapodáshoz, és Csehország tiszteletben tartja az Európai Unió közös álláspontját is, miszerint Jeruzsálem Izrael és Palesztina közös jövőbeni fővárosa.

"A jövő hónap folyamán kiértékeljük milyen mértékben és milyen módon lesz képviseletünk Jeruzsálemben" - mondta Michaela Lagronová, cseh külügyminisztériumi szóvivő újságíróknak. Közölte: a cseh kulturális centrum székhelyét Nyugat-Jeruzsálemben egyelőre még keresik. Megnyitása novemberben vagy decemberben esedékes.

Cipi Chotovely, izrael külügyminiszterhelyettes szerint Milos Zeman cseh államfő egyike a világ egyelőre azon kevés politikai vezetőjének, akik Jeruzsálemet elismerik Izrael fővárosának.

A múlt héten a román kormány döntött arról, hogy az Egyesült Államok példája nyomán áthelyezné Tel-Avivből Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetségét. Klaus Iohannis államfő elhamarkodottnak minősítette a tervet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!