Zöld utat kapott a kneszetben a Netanjahu kérelméről döntő mentelmi bizottság felállítása

Külföld, 2020.01.12

Az izraeli parlament, a kneszet jogtanácsosa zöld utat adott a Benjámin Netanjahu kormányfő mentelmi kérelme ügyében döntő bizottság felállításához - jelentette a tizenhármas izraeli kereskedelmi televízió vasárnap.

A legfelsőbb bíróság vasárnap elutasította a kormányzó, jobboldali Likud párt beadványát, amely megpróbálta megakadályozni Éjál Jinont, a kneszet jogtanácsosát jogi szakvéleményének nyilvánosságra hozásában.

A Likud összeférhetetlenségre hivatkozva tiltakozott Jinon személye ellen, mert felesége az ügyészségen dolgozik, és részt vett a Netanjahu elleni eljárásban. A jogtanácsos saját és a legfelsőbb bíróság véleménye szerint mégis dönthetett, mert csak eljárási kérdésben, a bizottság összehívásával kapcsolatban döntött, és nem érdemi ügyben, a mentelmi jog megítéléséről.

Így Jinon bejelenthette álláspontját, mely szerint a kneszet nem állhatja útját a kormányfő mentelmi kérelmét elbíráló bizottság felállításának, miután a százhúsz képviselő többsége, hatvanöt honatya kérelmezte a testület felállítását.

Jinon határozata szerint Juli Edesteinnek, a kneszet Likud párthoz tartozó elnökének nincs joga megakadályozni a mentelmi bizottság létrehozását, noha a testületet általában nem hívják össze, amikor ügyvezető kormány irányítja az országot.

Edelstein ezek után sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem támogatja a mentelmi bizottság felállítást, mert szerinte szégyent hoz az izraeli parlamentre, és nem ígér méltányos és tisztességes eljárást.

A jogi döntés alapján a képviselők várhatóan mégis szavazhatnak majd arról, hogy mentelmi jogot biztosítanak-e Netanjahunak az ellene folyó három eljárásban. A jelenlegi kneszet erőviszonyai alapján, miután Avigdor Liberman, a nacionalista, jobboldali Izrael a Hazánk nevű párt vezetője is az ellenzék mellé állt, várhatóan elutasítják a mentelmi igényt.

Ha a kneszet feloszlik, és a mentelmi bizottság elutasítja Netanjahu kérelmét, akkor azt nem lehet megismételni a következő, március 2-ra kiírt választásokon megválasztott kneszetben, akkor sem, ha az új parlament kedvezőbb helyzetet biztosítana a Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tömbnek. Ebben az esetben a főügyész benyújtja a vádiratot, és várhatóan májusban megkezdődnek Benjámin Netanjahu perének bírósági tárgyalásai Jeruzsálemben.

Az ellenzék a televízió szakértője szerint megpróbálja február közepéig, legkésőbb két héttel a választások előttig végigvinni a folyamatot a kneszetben, amit viszont a Likud várhatóan a legfelsőbb bírósághoz benyújtott petíciókkal próbál majd késleltetni, hogy a döntést a következő kneszetre halasszák, amelyben a jobboldali és vallásos pártok számukra kedvezőbb arányokat remélnek.

Netanjahu ellen korrupció miatt folyik vizsgálat, és három ügyben is vádat emeltek ellene hivatali visszaélés, vesztegetés és csalás miatt. Ő Izrael első hivatalban lévő miniszterelnöke, akit vád alá helyeztek. Netanjahu tagadja bűnösségét, ártatlannak vallja magát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!