Zolotov: az orosz nemzeti gárda egyik feladata megakadályozni a társadalom destabilizálását

Külföld, 2017.06.16

Az orosz nemzeti gárda egyik fő feladata megakadályozni a társadalom destabilizálását - jelentette ki Viktor Zolotov hadseregtábornok, az alakulat parancsnoka az Interfax orosz hírügynökség által pénteken közölt interjújában.

Zolotov tábornok szerint a társadalom destabilizálására irányuló kísérletek, amelyek "gyakran a tisztességes állampolgárok érzelmeire apellálnak, egyre ravaszabbá és kifinomultabbá válnak", és megvalósítóik előszeretettel alkalmazzák az internetet.

"A tiltakozó akciók egyértelműen összehangoltak, azokat összetett forgatókönyvek alapján hajtják végre, csakúgy mint más országokban a színes forradalmakat. A korrupcióellenes harc valódi céljainak helyébe az általános destabilizálás, a káoszteremtés lép. A demokratikus szabadságjogok megsértésének ürügyével az Európai Unió, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok tömegtájékoztatási szervei folyamatosan információs támadásokat intéznek országunk politikai vezetésének elhiteltelenítésére" - mondta.

Zolotov rámutatott, hogy a társadalmi és a politikai destabilizáció ellen elsősorban az információs térben kell fellépni, a civil társadalommal együttműködve, az állampolgárok támogatására támaszkodva.

A nemzeti gárdát Vlagyimir Putyin elnök 2016. április 5-i rendelete alapján, a belügyi egységek bázisán hozták létre Oroszországban.

A tábornok az állam előtt álló prioritásnak nevezte a terrorellenes küzdelmet, ennek a feladatnak a megvalósításában a nemzeti gárda a többi rendfenntartó szervvel közösen vesz részt. Mint mondta, a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság irányításával 125 "banditát" semmisítettek meg és több mint 300 fegyver- és hadianyagraktárt számoltak fel, idén pedig "nem keveset" tettek ezen a téren.

A Konföderációs Kupa és a jövő évi labdarúgó-világbajnokság biztosításával kapcsolatban elmondta, hogy a biztonsági intézkedések elsősorban a sportlétesítmények, valamint a sportolók és a külföldi küldöttségek szálláshelyének környékét érintik. A személyek és a járművek belépését csakis azonosítás és átvizsgálás után teszik lehetővé. A mérkőzéseknek otthont adó városokban a turistaútvonalak egy részét korlátozzák. A sportrendezvények idejére betiltják egyes eszközök, így az önvédelmi fegyverek árusítását, és leállítják a veszélyes üzemek működését. A sportlétesítmények környékén és a népes helyeken megerősítik a nemzeti gárda jelenlétét.

Viktor Zolotov beszámolója szerint a nemzeti gárda a közeljövőben új különleges felderítő harcjárműveket, Patrul és Federal-M típusú páncélozott járműveket, könnyű és közepes katonai szállító repülőgépeket, Mi-8-as helikoptereket, valamint korszerűsített, 5,45 milliméteres Kalasnyikov-karabélyokat fog beszerezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!