Zsidó és roma tömegsírok feltérképezéséről készült közös szerb-horvát projekt

Külföld, 2017.01.27

A második világháború elején, 1941-ben kivégzett zsidók és romák szerbiai, valamint horvátországi tömegsírjainak helyszíneit feltérképező projektet mutattak be Belgrádban a két ország holokauszttal foglalkozó intézményei.

Milovan Pisari, a holokausztkutatással és -oktatással foglalkozó belgrádi központ képviselője a sajtónak a projekttel kapcsolatban kiemelte, hogy a vizsgálatok során Szerbiában tizenkettő, Horvátországban pedig három helyszínen találtak olyan tömegsírt, amelybe az 1941-es esztendő során kerültek zsidó, illetve roma holttestek.

A kutatások során Szerbiában két olyan helyszínt is találtak - Rakovicát és Bubanj Potokot -, amelyek eddig ismeretlenek voltak. Szerbiában emellett Torontálalmás (Jabuka), Jajinci, Ledine, Deliblát (Deliblato), Újvidék (Novi Sad), Nis, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo és Szabács (Sabac) szerepel a helyszínek listáján. A horvát helyszínek Jadovno, Gospic és Pag városát érintik.

A projekt keretében minden helyszínről kétnyelvű - szerb és horvát - internetes oldal készül, amelyen minden vonatkozó dokumentumot, tanúvallomást, képet és történelmi szöveget közölnek. Emellett bemutatják azoknak az embereknek a reakcióit is, akiknek nincs véleményük a tömegsírokról, illetve elutasítják azok létezését. "A projekt lehetőséget biztosít arra, hogy az elfeledett helyszíneket egy digitális platformon mutassuk be, és ilyen módon a régióban és külföldön is mindenki számára elérhetővé tegyük" - jelentette ki Milovan Pisari a projektismertető sajtótájékoztatón.

Aleksandar Gaon, a szerbiai zsidó közösségek szövetségének képviselője emlékeztetett arra, hogy a második világháború előtt mintegy 34 ezer zsidó élt Szerbia területén, a zsidó lakosság 84-88 százaléka a háború idején azonban életét vesztette.

A Kivégzőhelyek - A holokauszt első szakasza Szerbiában és Horvátországban címet viselő projektet a szerbiai zsidó közösségek szövetsége, a belgrádi központú, holokausztkutatással és -oktatással foglalkozó központ, valamint a rijekai egyetem bölcsészettudományi kara készítette a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA), valamint a szerb kulturális minisztérium támogatásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!