A 25 éves Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep munkáiból nyílik szerdán kiállítás

Kultúra, 2020.08.04

A 25 éves Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep munkáiból nyílik szerdán kiállítás szentendrei MANK Galériában, ahol többek között magyar, szlovák, lengyel, japán és mongol művészek alkotásai is láthatók lesznek - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep egy jelenléten alapuló művészeti színtér és műhely, ahol évente más-más tematika szerint zajlik az alkotói munka. Cereden maga a település, annak hagyományai, használati tárgyai és a falut körülvevő táj kínál gazdag témát és ösztönzést az alkotómunkára. A nemzetközi kortárs művészeti projekt egy alkotói folyamat, ami a találkozáson és a beszélgetésen alapul a helyben lakó falusi emberek és különféle európai nagyvárosokból érkező képzőművészek között - olvasható a közleményben.

Mint írják, a művésztelepre meghívott alkotók hivatásos képzőművészek. A meghívás főbb szempontjai a művésztelep koncepciójához, tematikájához illeszkedő alkotói munka, a szakmai elismertség, a művésztelep vezetése által felfedezett és bemutatni kívánt művész és a művésztelep gyűjteményének bővítése. A huszonöt éves működés alatt több száz, különféle művészeti műfajt képviselő művész és művészeti szakember kapcsolódott be a munkába. Jelenleg pályázat vagy meghívás alapján egy- és többhetes rezidenciaprogramok is megvalósulnak a művésztelepen.

Az augusztus 30-ig látogatható Élet-Jelek című kiállítás kurátora Palik Eszter képzőművész. A kiállító művészek Magyarországról többek között Krnács Ágota, Szemethy Imre, Szemethy Orsi, Sánta László, Palik Eszter, Sánta Eszter, Horváth-Lóczi Judit, Fürjesi Csaba és Vígh Krisztina, de szlovák, lengyel, cseh, litván, brit, mongol, finn, orosz és japán művészek alkotásai is láthatók lesznek a tárlaton - emlékeztet a kommüniké.

A művésztelep 1996-ban indult el azzal a céllal, hogy szakmailag támogassa a magyar képzőművészeket, valamint tematikus művésztelepeket és kiállításokat hozzon létre. A művészek a kezdetek óta egyre bővülő kapcsolatrendszert építettek ki Európa más országainak hasonló szervezeteivel, alkotóival, művészeti akadémiákkal. A telep helyszíne Nógrád megyei Cered falu, a telepen található épületegyüttesben lakóház, műhely, színpad, múzeum és galéria is található. A művésztelep 2019-ben ArtPiknik Cered névvel kortárs művészeti fesztivált indított el - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!