A Biblia színei című kiállítással köszönti a múzeumi világnapot a kecskeméti Ráday Múzeum

Kultúra, 2018.05.18

A Biblia színei című, szabadtéri tablókiállítással köszönti a május 18-ai múzeumi világnapot a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma Kecskeméten.

Mint Fogarasi Zsuzsa, a múzeum igazgatója a kiállítás megnyitóját megelőző pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a szeptemberben megnyílt Kass János-grafikákat ezúttal biblikus témák követik.

Kiemelte: egy református egyház által fenntartott gyűjteménynek tudományos és missziós feladatai egyaránt vannak. Ez utóbbi pedig kettős, hiszen kulturális és egyházi missziót is teljesítenek, ezért döntöttek ezúttal a bibliai témák népszerűsítése mellett.

Bencsik Orsolya múzeumpedagógus hozzátette, hogy a múzeum előtt szeptember 30-ig látható tablókiállítás a 19. század végi, 20. század eleji művésztelepekhez kapcsolódó képzőművészek, így Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Fényes Adolf, Koszta József, valamint Barta Ernő festményeit sorakoztatja fel. Nyolc színes, nagyméretű reprodukció mesél, talán kissé szokatlan módon a Bibliáról. A képek hol a naturalizmus eszközeivel, hol mesebeli jelenetekkel, hol hűen a Biblia díszleteihez, figuráihoz, hol kiszakítva az ismert történeteket eredeti közegükből idézik meg a Biblia fontos jeleneteit.

A múzeumpedagógus kiemelte: alkalmazkodva a 21. század kínálta lehetőségekhez, a modern technika segítségével többletinformációkat is nyújtanak a műalkotásokról. A tablókon található QR-kódok használatával az érdeklődők saját okoseszközeiken keresztül a múzeum weboldalán elhelyezett bővebb leírást is elérhetnek a festményekről.

Fogarasi Zsuzsa a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a református egyház által fenntartott múzeum csaknem kétszáz éves épületének az elmúlt hónapokban felújították a bejárati folyosóját, akárcsak a Fuxreiter András-ásványgyűjtemény kiállítóhelyéül szolgáló termet.

A munkák még nem értek véget, hiszen az ásványok korszerű megvilágítást kapnak, és lesznek interaktív eszközök is, amelyek a tájékozódást segítik. Tervezik továbbá természettudományos ismeretterjesztő filmek vetítését, és folytatódnak a gyűjteményhez kapcsolódó múzeumpedagógiai előadások is.

Jelenleg is tart még a felújítása annak a kiállítótérnek, ahol egy új, állandó tárlat kialakítását tervezik. A júniusban nyíló kiállítást Muraközy János festőművész hagyatékából származó, több mint 30 festménnyel, relikviákkal és bútorokkal rendezik majd be.

A 19. századi kecskeméti származású festőművész a Ráday Múzeum épületében működő jogi főiskolán Jókai Mór iskolatársa volt, akit vívni tanított, miközben a későbbi írótól ő rajzórákat kapott. Hagyatéka a város tulajdonában van.

A tervek szerint a rekonstrukciós munkálatok tovább is folytatódnak, és 2020-ra a kecskeméti Ráday Múzeum további három terme újul meg, helyet adva egy újabb állandó kiállításnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!