A francia szerzőkre fókuszál az Opera 2020/21-es évada

Kultúra, 2019.12.06

A francia szerzőknek és a francia kultúrából ihletet merítő műveknek szentel kiemelt figyelmet a Magyar Állami Operaház a Francia Múzsa Szezonja elnevezésű 2020/21-es évadában.

A 19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató mellett visszatér a repertoárra a Hoffmann meséi, Az ezred lánya és a Párizs lángjai, valamint új rendezésben látható többek közt a Carmen és az Andrea Chénier is. Az Opera új létesítménye, az Eiffel Műhelyház II. próbaüzeme 2020. február 7-én kezdődik.

A Magyar Állami Operaház - követve a műfajban bevett nemzetközi gyakorlatot - szeretne felzárkózni a világ vezető intézményeihez abban is, hogy évadait több évre előre megtervezi és egyezteti az érintett alkotókkal. Ennek jegyében az Opera jóval korábban nyilvánossá teszi a következő szezon programját - mondta el Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója az évadot ismertető pénteki sajtótájékoztatón, Budapesten.

A 16 színpadi mű között 12 egész estés előadás szerepel. Az ősbemutatók között lesz Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című darabja, Figaro3 címmel az Opera Beaumarchais Figaro-trilógiája nyomán Vinnai Andrással írat színdarabot. Több régen játszott darabot új rendezésben tekinthet meg a közönség, így Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját Polgár Csaba, Offenbach Hoffmann meséi című művét Székely Kriszta, Giordano Andrea Chénier című alkotását Fabio Ceresa viszi színre. Debussy Pelléas és Mélisande című egyetlen operája a dán Hotel Pro Forma társulat közreműködésével látható, az évad zárásaként 2021 júniusában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütál Calixto Bieito rendezésében a Carmen.

Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző egyetlen operáját Harry Kupfer színre vitelében láthatja a közönség, az újévi koncert műsorán az István király című alkotás és a IX. szimfónia hangzik el.

A kortárs művek között található Philip Glass Jean Cocteau műve nyomán készült Vásott kölykök című táncoperája, valamint az Úrhatnám polgár a Lully-féle eredeti kísérőzenével. Látható lesz Richard Strauss Salome, Monteverdi Bella Máté által újrahangszerelt Poppea megkoronázása című alkotása, Dohnányi Simona néni, Hubay A cremonai hegedűs, valamint Giampaolo Testoni Fantasio és Fortunio című egyfelvonásosai.

A FranciaFeszten Poulenc A kármeliták, Massenet Werther, Meyerbeer A hugenották és Saint-Saëns A sárga herceg/nő című darabja is szerepel. Hangversenyszerű előadásban szólal meg Boieldieu Magyarországon először hallható Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című műve, Saint-Saëns Sámson és Delila, Franz Schmidt Notre Dame, valamint Kálmán Imre Jozefin császárné című nagyoperettje. A fesztivál gálakoncertjén Patricia Petibon francia szoprán énekel, a farsangi gála díszvendége Sophie Koch mezzoszoprán lesz. Önálló esttel lép színpadra Rost Andrea, ária- és dalestet ad Ildar Abdrazakov basszista.

A Magyar Nemzeti Balett három bemutatót tart. A francia tematika jegyében új kivitelben látható Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című balettje, Thierry Malandain Don Juan című egyfelvonásosa, valamint Alexander Ekman Cacti című alkotása. A repertoárdarabok közül visszatér egyebek mellett MacMillan Manonja és Seregi Spartacusa.

A Magyar Állami Operaház Zenekara az előadásokon túl 38 alkalommal működik közre hangversenyeken és egyéb produkciókban. Az együttes többek közt Berlioz, Fauré, Mahler, Ravel és a fiatal Mozart műveit is bemutatja, de lemezre veszi közönség előtt Erkel Névtelen hősök című vígoperáját is.

A szimfonikus koncertek mellett az Eiffel Műhelyházban folytatódnak a zenekari művészek kamarakoncertjei, emellett a ház 2020. február 7-én Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című művének színpadi ősbemutatójával nyitja próbaüzemének második szakaszát.

A következő évad előadásaira már válthatók szabad bérletek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!