A közép-európai kulturális örökségre fókuszál az idei Magyar Népdal Napja

Kultúra, 2018.05.15

A közép-európai közös kulturális örökségre fókuszál idén a Magyar Népdal Napja, amelyet szeptember 15-én és 16-án rendeznek meg Martonvásáron.

A közép-európai országok kultúrája sok hasonlóságot mutat, így az idei rendezvényen a V4-es országok, a csehek, a szlovákok, a lengyelek kultúrája együtt mutatkozik be a magyar hagyományokkal - emelte ki Szabó Tibor, a város polgármestere, a rendezvény keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kunos Tamás népzenész, a fesztivál művészeti vezetője kifejtette, hogy az öt éve életre hívott fesztivál legfontosabb célja, hogy közelebb vigye a magyar népi hagyományokat a fiatal generációhoz. Ehhez minden évben igyekeznek olyan előadókat találni, akik friss szellemiséggel és hangzásvilággal, de a magyar kultúrkincsre támaszkodva szólalnak meg koncertjeiken.

Kiemelte, hogy idén egy különleges kórusénekléssel is készülnek: 12 település 500 diákja ad elő közösen Lajta László gyűjtéséből származó népdalokat, így a közönség egy Székről származó dalcsokrot, valamint bakonyi betyár nótákat hallhat a gyerekektől népzenei kísérettel.

Pfiffer Zsuzsanna, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ igazgatója, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a zenei csemegék mellett gyerekeknek szóló programokkal, kézműves vásárral, utcaszínházi látványosságokkal és gasztronómiai ínyencségekkel is készülnek, de lesz rendhagyó divatbemutató is, népzenei aláfestéssel.

A rendezvény első napján a Kolompos együttes várja a gyerekeket, majd fellép a Tükrös zenekar, a Törköly együttes, a Kármentő zenekar, az erdélyi Szászcsávási Banda, a nógrádi Dűvő zenekar, Palya Bea, a Pendely Énekegyüttes, Berecz András és Harcsa Veronika közreműködésével pedig a Fonogram-díjas Rendhagyó Prímástalálkozó nevű formáció produkciójára várják a közönséget.

A V4-es programokat a Vasárnapi VendégVáró Vigasság cím alatt rendezik meg a fesztivál második napján. Itt a Kolibri Színház előadásában a közismert cseh mesejáték, a Moha és Páfrány története elevenedik meg, Lengyelországból a Teatr Klinika Lalek óriásbábos látványossága lesz látható, a Martonvásári Művészeti Iskola és a Százszorszép Táncegyüttes pedig a Népek Táncai című műsorral készül.

Szintén vasárnap ad koncertet az egyik legnépszerűbb szlovák népzenei formációnak számító Michal Noga és zenekara, majd a cseh-morva énekesnő és hegedűművész Iva Bittová ad koncertet. A fesztivált a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátok című előadása zárja.

Pál István Szalonna, az együttes művészeti vezetője kiemelte: a koncert műsora gyakorlatilag a "Kárpátok mentén haladva" mutatja be a V4-es országok közös népzenei örökségét amellett, hogy ezek az országok hogyan hatnak egymás kultúrájára. Hozzáfűzte: a műsorban egymás után jelennek meg magyar, szlovák, lengyel és cseh elemek, amelyek mindegyike a közös múltat szimbolizálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!