A londoni Dizájnmúzeumnak ítélték oda Az év európai múzeuma díjat

Kultúra, 2018.05.16

A londoni Dizájnmúzeum nyerte el Az év európai múzeuma díjat, amelyért idén 22 ország 40 intézménye versengett.

A jelöltek között két magyar múzeum is volt, a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, a világ többi részéről pedig olyan intézmények, mint a bakui Azerbajdzsáni Szőnyegmúzeum, a tamperei Lenin Múzeum, a franciaországi lascaux-i barlang rekonstrukcióját bemutató központ, a lisszaboni Kocsimúzeum, a londoni Tudománymúzeum vagy a Német Szövetségi Bank Pénzmúzeuma.

Az Európa Tanács égisze alatt 1977-ben alapított díj 41 éves történetében a londoni múzeum a hetedik brit intézmény, amely elnyerte a kitüntető címet.

A zsűri döntése indoklásában egyebek között méltatta a 2016-ban új helyszínre költözött londoni múzeum társadalmi felelősségvállalását, azt, hogy helyet teremtett a kultúrák közötti párbeszédhez.

Az intézmény idén mérföldkőhöz érkezett, egymilliomodik látogatóját fogadta új otthonában. A múzeum, amelynek költségvetésében kevesebb mint két százalék az állami támogatás, támogatók, szponzorok és alapítványok adományaiból működik.

Az Európai Múzeum Fórum díja a kiemelkedő múzeumi teljesítményeket és a társadalom javát szolgáló innovációkat ismeri el.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének díját a szarajevói Háborús gyerekek múzeumának ítélték oda.

A helyi közösségekkel való együttműködést és az önkéntesek bevonását elismerő Silletto-díjat a horvátországi Betinai Fahajóépítészeti Múzeuma kapta.

A múzeumok társadalmi szerepét "a legrendhagyóbb és legvakmerőbb módon felfogó projektnek járó Kenneth Hudson-díjat, az észtországi Tartuban lévő Észt Nemzeti Múzeum nyerte el - a Európai Múzeum Fórum honlapja szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!