A magyar kultúra napja - Programok Komárom-Esztergom megyében

Kultúra, 2020.01.19

Művészeti díjak átadásával, kiállítással, mesejátékkal, irodalmi és zenei előadásokkal ünneplik Komárom-Esztergom megyében a magyar kultúra napját.

Komáromban hétfőn a Magyar Népmese Színház Mirkó királyfi című darabját nézhetik meg a gyerekek a Közösségi Házban. Kedden a Jókai Moziban Udvaros Dorottya felolvasószínházi estet tart Ady és Pilinszky műveiből, majd szerdán a városháza dísztermében a helyi művészeti egyesületek adnak gálaműsort.

Tatabányán szerdán adják át a Jászai Mari Színházban a Tatabánya Kultúrájáért díjat, valamint a Krajcsirovits Henrik festőművészről elnevezett művészeti ösztöndíjat, majd köszöntik a pályakezdő és az idős pedagógusokat. Az ünnepi műsorral a 120 éve született Szabó Lőrincre emlékeznek.

Oroszlányban szerdán Árendás József, Munkácsy Mihály-díjas grafikus plakátjaiból nyit meg kiállítást Kun Ferencz művészettörténész, majd az Orfeusz Társulat előadja A kölcsönkért gyufa című komédiát.

Tatán 25-én, szombaton a Magyary Zoltán Művelődési Központban a Kenderke népművészeti műhely együttesei, valamint a Kenderke Barátai Zenekar és a Csevergő Énekegyüttes mutat be táncszínházi előadást és néptáncműsort. A programban énekelt verseket, néptánc összeállítást és egy mesekötet ihlette táncokat láthatnak a nézők.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!