A Szigligeti Alkotóház történéről nyílik kiállítás a község több pontján

Kultúra, 2022.06.29

Ahol a múzsák laknak - epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből címmel nyílik helytörténeti kiállítás pénteken a község több pontján: a Básti Lajos közösségi házban, a strandon és más kültereken.

A tárlattal az alkotóházat üzemeltető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szimbolikusan is megnyitja Szigliget egyik legemblematikusabb helyszínének kapuit, hogy az közönség megismerhesse a ház falain belül megalkotott kulturális értékeket - közölte a MANK szerdán az MTI-vel.

Mint a közlemény hangsúlyozza, a Sipos Tünde művészettörténész által rendezett kiállítás az alkotóház történetének legizgalmasabb epizódjait ragadja meg.

A látogatók bepillantást nyerhetnek az épület arborétumába, megismerhetik a lakószobák kulisszatitkait és megbizonyosodhatnak az itt kibontakozó társasági élet kiváltságosan jó hangulatáról is.

A kiállításon archív fotókból és azokhoz tartozó leírásokból rajzolódik ki az a színes, izgalmas világ, amelyet az írók otthonaként tarthat magáénak a Szigligeti Alkotóház. Látható, amint Füst Milán egyik könyvén dolgozik, elolvasható, mit mondott a házról Esterházy Péter és hogy miként mesélt Szigligetről Makk Károly. Megelevenedik Karinthy Ferenc és Fekete István alakja, megtudható, milyen volt a fürdőélet a községben és hogy milyen játékokkal múlatták az időt a művészek - áll a közleményben.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és együttműködésével megrendezett tárlat október 9-ig tekinthető meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!