A tánc világnapja - Szakmai díjakat ítélt oda a Magyar Táncművészek Szövetsége

Kultúra, 2020.04.28

Az idén is díjazta a hazai táncszakma kiválóságait a tánc világnapja alkalmából a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ). A díjakat a koronavírus-járvány miatt egy későbbi időpontban, a tervek szerint ősszel adják át egy gálaest keretében.

A tánc világnapját 1983 óta minden évben a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünneplik.

Az idei világnap alkalmából Szakály György Kossuth- és Liszt-díjas balettművésznek, balettmesternek, egyetemi tanárnak, koreográfusnak és Mucsi János Harangozó Gyula-díjas néptáncművésznek, koreográfusnak, a Duna Művészeti Társaság elnökének ítéltek oda életműdíjat - tette közzé az MTSZ kedden a honlapján.

Az évad legjobb alkotóját elismerő díjat Vincze Balázs táncművész, koreográfus, a Pécsi Balett művészeti vezetője és Juhász Zsolt néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője veheti át.

Az évad legjobb női táncművészének járó elismerést Marjai Lili (Győri Balett), Maday Tímea (Gangaray Dance Company), Rab Edina (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) és Törteli Nadin (GG Tánc Eger) nyerte el. Az évad legjobb férfi táncművészének díját Majoros Balázs (Magyar Nemzeti Balett), Koncz Péter (Pécsi Balett), Farkas Máté (Magyar Állami Népi Együttes), Fekete Bence (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) és Bolla Dániel (Miskolci Balett) kapja.

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze Cottonaro Gaetano (Magyar Nemzeti Balett), Varga Máté (Pécsi Balett) és Kovács Márk (Duna Művészegyüttes). Az évad legjobb végzős növendéke Szelényi Dóra, Bollók Ákos és Ertl Balázs, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói, valamint Kis Jana, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

A táncművészetért díjat Berzsenyi Krisztina jelmeztervezőnek és Mády Ferenc egyetemi magántanárnak (Magyar Táncművészeti Egyetem) ítélték oda. A táncoktatásért díjat Szőnyi Eleonóra Liszt-díjas balettművész, egyetemi tanár és Hortobágyi Gyöngyvér néptáncművész, tanszékvezető főiskolai tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatói vehetik át. A tánctudományért díjat Lelkes Lajos, a Bartók és a Bihari Táncegyüttes egykori táncosa, kertészmérnök, szakkönyvkiadó kapja.

Az Imre Zoltán-díjat az idén Mészáros Máté táncművésznek, táncpedagógusnak, koreográfusnak ítélték oda.

A Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat Engelbrecht Patrik (balett), Rácz Réka, Vattai Dzsenifer, Szilvási Anna, Füzesi Csongor (kortárstánc), Barka Dávid, Németh Eszter (néptánc), Darabos Péter (koreográfus), Asztalos Dóra és Krajczár Balázs (tánctudományok) nyerte el az idén.

A díjazottak teljes névsora a Magyar Táncművészek Szövetsége honlapján megtalálható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!