A törökkort idézik meg a Füleki Várjátékokon

Kultúra, 2018.06.13

Törökök a várban címmel szervezik az idei, 19. várjátékokat a szlovákiai Füleken; a szombati és vasárnapi programban zenével, mesével, fegyverbemutatóval is megidézik a 16-17. századi török mindennapokat - tájékoztatta az MTI-t a szervező Füleki Vármúzeum szerdán.

Mint írják, a szombati program a délutáni és esti órákban zajlik majd a füleki várban, a 15 órás kapunyitást követően a gyermekeket és felnőtteket egyaránt gazdag programmal és kézműves vásárral várják a szervezők.

Az idei rendezvény valódi török hangulatú érdekességekkel, az Ezeregyéjszaka meséivel, harci bemutatókkal és előadásokkal, szúfi zenével, interaktív, a keleti kultúrát, művészetet és kézművességet bemutató állomásokkal, gasztronómiai specialitásokkal, vízipipával, müezzin énekkel, mobil szerájjal, törökellenes táborral várja a látogatókat.

Mátyás király gyalogságát a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság mutatja be, a seregbe a Vir Fortis verbuválja a gyerekeket. A Bab Társulat óriásbábos előadást ad elő, a fegyver-, viselet- és harcmodor-bemutatókról a Balassi Bálint Bandérium, a Cassanova, az Északi Szabad Hajdúk, és Tata Várának Seymenjei gondoskodnak.

Vasárnap a társszervező Füleki Farkasok rendezik meg a XII. Nemzetközi Történelmi Íjászversenyt a Nógrád Íjásza címért és a Füleki Vár Védője rangért, ahol szlovákiai és magyarországi íjászok mérik össze tudásukat különböző kategóriákban. A versenyre a rendezvény napján is lehet regisztrálni.

A XIX. Füleki Várjátékokat a Kisebbségi Kulturális Alap és a besztercebányai megyei önkormányzat támogatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!