A Vác a Tied rendezvénnyel indulnak a nyári programok Vácon

Kultúra, 2020.07.09

A Vác a Tied című rendezvénnyel indulnak vasárnap a nyári programok Vácon, ahol a koronavírus-járvány miatt idén a kisebb, személyesebb programokra koncentrálnak a nyár nagy részében.

Matkovich Ilona, a város polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a járvány miatt évtizedes múltra visszatekintő, nagy hírű váci programok maradtak el, például a Váci Tavaszi Fesztivál és a Váci Világi Vigalom.

Az idei nyarat az újratervezés és -szervezés jellemzi, a város első két jelentősebb kulturális eseménye a Vác a Tied és a Váci Nyár lesz - tette hozzá a polgármester.

Mivel a nagyobb nézőszámú fesztiválokat csak augusztus 15-e után lehet megtartani, így a város kisebb léptékű, de saját értékeire alapozó, ugyanakkor újdonságokat is felvonultató rendezvényekkel várja az itt élőket és a látogatókat - mutatott rá Matkovich Ilona.

A Vác a Tied című program keretében július 12-én a Városháza udvarára elsősorban a frissen Vácra beköltözőket várják, hogy kapcsolatokat teremthessenek és megismerhessék a barokk kisváros gazdag örökségét.

A következő hétvégén, július 17. és 19. között a Váci Nyár rendezvénysorozata várja a vendégeket elsősorban a barokk Városháza és a szintén a főtéren található barokk Pannónia Ház udvarán.

A városháza udvarán július 17-én a Varsói melódia című színművet mutatja be az Orlai Produkció, 18-án délelőtt a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar hangszerbemutatóval egybekötött koncertje szól a gyerekeknek, este pedig Fullajtár Andrea Marlene Dietrich-estjét tekinthetik meg az érdeklődők. Vasárnap délelőtt Sárkányölő Sebestyén története elevenedik meg két bábművész, Czéh Dániel és Markó-Valentyik Anna segítségével. Szombaton és vasárnap délelőtt kézműves foglalkozásokat is tartanak a városházán.

A Pannónia Ház udvara a három nap alatt a váci előadóművészek programjainak ad otthont. 17-én Jucimi Patrik Judit és Oláh Imre műsorát, a Face 2 Face és az Odeion zenekar koncertjét láthatja a közönség, szombaton a Vox Humana Énekkar várja a kikapcsolódni vágyókat. A zárónapon a Pannónia Ház udvarán többek között Csernik Szende, az Acoustic Tours és Pálinkás Gergely zenekara lép fel.

A főtéren szombaton a Kóborzengő folklóregyüttes muzsikál, a Fehérek Templomában pedig délután a Váci Vox Humana Énekkar hangversenye hallható Sándor Bence karnagy vezetésével.

A szintén a főtéren található "Kék házban" - amely a tervek szerint a jövőben a képzőművészetnek ad majd otthont megkapó belső udvarával, valamint pihenő-tájékoztató látogatóközpontként is funkcionál majd - ezen a hétvégén Adorján Attila festőművész Berlinből hazatérő kiállítása látható, amelyet Varga Tamás szobrászművész alkotásai egészítenek ki.

A város szervezésében létrejött programok döntően ingyenesek, a színházi előadásokra a jegyek egységesen 1500 forintba kerülnek.

Új csapattal kezdi a színházi évadot szeptemberben a város színháza, a Váci Dunakanyar Színház, a megbízott igazgató Varga Katalin, az új művészeti vezető Molnár Bence lett.

Mint Molnár Bence az MTI-nek elmondta, a színház műsorának összeállításánál meghatározó szempont, hogy különböző régiók színházaiból érkezzenek előadások. A jövő évadban a számos budapesti produkció mellett érkezik előadás például Győrből, Kaposvárról, Szegedről, de a határon túlról is, többek között Temesvárról, Szabadkáról és Sepsiszentgyörgyről.

Hozzátette, hogy kiemelt hangsúlyt fektetnek a független társulatok produkcióira, és az évadot különböző műfajú és stílusú darabokkal építik fel: helyet kapnak prózai és zenés, klasszikus és kortárs, magyar és világirodalmi művek egyaránt. A tervek szerint 2021 tavaszán saját előadás is készül - hívta fel a figyelmet a művészeti vezető, hozzátéve, hogy szeptember 25-re tervezett évadnyitó előadásuk Hernádi Judit Hernádi pont című zenés estje lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!