TV műsor

A Harry Potter és a Star Wars zenéje is felcsendül az idei BBC Proms-koncertsorozaton

Kultúra, 2017.04.20

A Harry Potter-filmek és a Star Wars zenéje is felcsendül nyáron a 123. BBC Proms-koncertsorozaton, amely első ízben lép ki London határain kívülre. A hírneves fellépők között lesz Schiff Andás is, aki Bachot játszik egy koncerten.

A Harry Potter, a Star Wars és az Indiana Jones zenéjét szerző 85 éves John Williams előtt tiszteleg a BBC Proms július 20-i koncertje, amelyre a hosszú út miatt maga a mester nem látogat el a tengerentúlról.

"Érkeznek majd Star Wars-szereplőknek öltözött emberek a koncertre? Hát nagyon csalódott lennék, ha nem így lenne" - idézte David Pickardot, a Proms igazgatóját csütörtökön a BBC News.

Az 1930-as évek óta először fordul elő, hogy a fesztivál elhagyja Londont: Händel Vízizenéjét az idei brit kultúra városában, Hullban adják majd elő.

A július 14. és szeptember 9. között zajló eseményre több mint 170 zenei rendezvénnyel készülnek a szervezők. A közönség Daniel Barenboim, Simon Rattle, Jools Holland, Nicola Benedetti, Ella Fitzgerald vagy Monteverdi zenéjét is élvezheti majd a koncerteken. A fellépők között lesz Schiff András zongoraművész is, aki Bach Das Wohltemperierte Klavier című művének első részét játssza szeptember 7-én.

Philip Glass 80. születésnapja alkalmából először adja elő teljes egészében a Britten Sinfonia zenei társulat a zenész Passages című 1990-es albumát. Ella Fitzgerald és Dizzy Gillespie születésnek 100. évfordulójára emlékezve pedig a dzsesszlegendákat idézi meg a Proms.

India és Pakisztán elválásának és függetlenségének 70. évfordulóján a két ország zenei világából válogatnak egy Late Night Prom rendezvényre. És először adják elő Londonban a Lola Montez Does The Spider Dance című művet John Adams amerikai zeneszerzőtől.

Az oroszországi októberi forradalom 100. évfordulója alkalmából egy sor koncertet szentelnek az orosz komolyzenének. A százéves finn függetlenséget pedig Sibelius műveivel ünneplik.

A BBC Proms tavaly hagyta el először hagyományos helyszíne, a Royal Albert Hall falait, és mutatkozott be más londoni helyszíneken is. Mint David Pickard igazgató elmondta, célja továbbra is az, hogy minél szélesebb közönséget érjenek el a klasszikus zene éves nagy-britanniai ünnepén.

A fesztivál számára 30 új művet rendeltek meg, közülük 13 darabot női zeneszerzőtől, emellett három női karmester debütál majd a Proms koncertjein.

Pickard nem tagadta, hogy van még mit tenni, de hangsúlyozta, hogy az előadók és zeneszerzők idei sokszínűsége tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!